Radio 2

Tuinrangers geven gratis tuinadvies bij je thuis: "Laat het gras maar groeien"

Vanaf vandaag kunnen inwoners van verschillende gemeenten en steden over heel Vlaanderen gratis tuinadvies krijgen van een tuinranger. Die vertelt je hoe je jouw tuin, koer of balkon, biodiverser kan maken. Een "tuinranger" is een vrijwilliger die samen met jou bekijkt hoe je je tuin insectenvriendelijker kan maken, of hoe je bijvoorbeeld regenwater kan opvangen in de strijd tegen droogte en hitte.

Veel Vlamingen hebben een stadstuin, een koertje, een balkon of misschien zelfs een geveltuin. Maar vaak zijn die niet aangepast aan hete zomers en droogteperiodes, en zijn ze niet ingericht om meer biodiversiteit en leven toe te laten. Mensen weten vaak ook niet hoe ze dat moeten doen. Daarom heeft Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) vandaag in een tuin in Genk de eerste officiële tuinrangers voor Vlaanderen voorgesteld. Een tuinranger is een vrijwilliger die gratis langskomt, en tijdens een "tuinsafari" advies geeft.

BEKIJK het filmpje hieronder van tuinranger Tom uit Limburg:

Videospeler inladen...

Groener en biodiverser Vlaanderen

Het is de ambitie van Vlaanderen om niet alleen groener te worden, maar ook biodiverser. Dat betekent dat je kiest voor specifieke bloemen -en plantensoorten om insecten zoals vlinders en bijen aan te trekken. Tuinen kunnen daar dus een heel belangrijke rol in spelen. 

"De tuinrangers kunnen mensen helpen, ondersteunen en adviseren over hoe ze hun tuin biodiverser kunnen maken", zegt minister Demir. "Vlaanderen bestaat voor 10 procent uit tuinen en die hebben allemaal enorm veel potentieel als het over biodiversiteit gaat."

Vlaanderen bestaat voor 10 procent uit tuinen. Die kunnen allemaal biodiverser
Minister voor Natuur Zuhal Demir (N-VA)

(lees verder onder de foto)

Radio 2

Niet maaien in stadstuintjes

In Turnhout is Leo Maes gestart als tuinranger en hij merkt dat zijn advies nodig is. Er is nog heel wat werk aan de stadstuintjes, vindt hij: "Ze zijn niet echt natuurvriendelijk. Het gras is gemillimeterd, er liggen kiezels of een stuk van de tuin is verhard. Dat willen we absoluut voorkomen. Er moet meer natuur naar de tuintjes gehaald worden."

Radio 2-Leo Maes
Maai je gras niet, laat dode bladeren liggen en uitgebloeide planten moet je niet snoeien
Tuinranger Leo Maes uit Turnhout

Dat betekent goed nieuws voor mensen met minder groene vingers. "Je kan het gras beter niet maaien, dode bladeren laten liggen en uitgebloeide planten niet snoeien", zegt Leo. "Zo kunnen insecten hun eitjes afzetten en komt er dus meer biodiversiteit."

Meer inheemse planten

In de provincie Oost-Vlaanderen, en meer specifiek in Brakel, in de Vlaamse Ardennen, kan je advies krijgen van natuurliefhebber en tuinranger Dirk Faignaert. "Ik toon de mensen welk leven ze nu al hebben in hun tuin. Nadien leg ik uit hoe dat nóg beter kan."

Ruim je tuin niét op als alles uitgebloeid is, want dan zijn er nog veel insecten die er leven

Tuinranger Dirk Faignaert uit Brakel

En de man kan heel concrete tips meegeven: "Ruim je tuin niét op in september als de bloemen uitgebloeid zijn. Doe dat in het voorjaar in april omdat er dan nog verschillende insecten leven in het lange gras, of in stelen van bloemen." Ook meer inheemse planten is ideaal, zegt hij. "En ik leg hen ook uit hoe ze regenwater kunnen laten insijpelen in hun tuin." Ook een poel of een vijvertje aanleggen trekt libellen en amfibieën aan.

(lees verder onder de foto)

Foto www.tuinrangers.be Brakel

Géén perfect onderhouden gazon

In Leuven staan ook al 10 mannen en vrouwen klaar om bij de Vlaams-Brabanders op tuinsafari te gaan. Tuinranger Patrick Vanderhulst uit Kessel-Lo is één van hen. Hij wil in de eerste plaats de biodiversiteit in privétuinen een boost geven. 

Ik wil in de eerste plaats de biodiversiteit in tuinen een boost geven

Patrick Vanderhulst, tuinranger uit Leuven

"Sommige mensen hebben hun robotmaaier al in gang gezet. Maar laat gerust een stuk van je tuin verwilderen", zegt Vanderhulst. "Onkruid, takken en bladeren kunnen een schuiloord zijn voor dieren, of zelfs voeding. Het moet geen natuurreservaat worden, maar je zal zien dat er meer biodiversiteit in je tuin komt met andere vogels, vlinders en nuttige insecten."

De tuinrangers zullen er ook echt als "rangers" uitzien compleet met eigen "uniform". Iedere ranger krijgt ook een tuinsafari-kit met een vergrootglas, een netje om vlinders en insecten te vangen en informatiefiches om uit te delen aan de mensen.

Waar in de provincies?

Vorig jaar startte het pilootproject van de Tuinrangers al in verschillende gemeenten. Vanaf vandaag doen deze gemeenten en steden officieel mee: voor Oost-Vlaanderen: Brakel, Zwalm en Sint-Niklaas. Voor West-Vlaanderen: Roeselare, Wevelgem, Knokke-Heist en Waregem. Voor Antwerpen: Westerlo, Laakdal, Hoogstraten, Boom, Kalmthout, en Turnhout.  Voor Limburg: As, Oudsbergen, Peer, en Genk. En voor Vlaams-Brabant: Asse en Leuven. 

In de toekomst kunnen daar nog gemeenten en steden bijkomen, als de vraag groot genoeg is. 

De tuinrangers zijn een initiatief van het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse overheid. Het agentschap leidt hen ook zelf op in hun opleidingscentrum Inverde. De gemeenten staan in voor de financiering. Als jij graag het advies wil van een tuinranger, of je wil er zelf een worden, surf dan naar www.tuinrangers.be.

Meest gelezen