Intensivist Jessa Ziekenhuis: "In dit tempo liggen intensieve bedden voor coronapatiënten volgende week vol"

Jasperina Dubois, intensivist bij het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, vreest dat de intensieve afdeling in de problemen zal komen als de coronacijfers in het huidige tempo blijven stijgen. In het ziekenhuis komen meer en jongere patiënten binnen die intensieve verzorging nodig hebben. 

"Op intensieve zorg zien we de patiënten de laatste dagen opnieuw één voor één binnenstromen", bevestigt Dubois bij Start Je Dag op Radio 2 Limburg. "We vrezen dus dat we, wanneer we in dit tempo verdergaan, snel de maximumcapaciteit bereiken van intensieve bedden die voorbehouden zijn voor covidpatiënten. Dat kan over tien of veertien dagen al het geval zijn." Het ziekenhuis bevindt zich op dit moment in fase 1B. Dat houdt in dat 50 procent van de bedden op intensieve zorg moet worden voorbehouden voor covidpatiënten. "Het zou dus kunnen dat we snel naar een volgende fase moeten. Dat heeft heel veel implicaties voor de reguliere zorg, die we eigenlijk te allen tijde wilden vermijden."

Het 'soort' patiënten dat op intensieve zorg terechtkomt, verandert ook in het Jessa Ziekenhuis. "Waar we eerder 70-plussers zagen binnenkomen, zijn het nu meer en meer zestigers die vaak geen risicofactoren vertonen maar die wel een ernstiger ziekteverloop kennen", legt Dubois uit. "Concreet krijgen we dus iets jongere patiënten binnen die ook zieker worden dan we gewend zijn. In vergelijking met de vorige maanden komt een groter deel van het aantal patiënten die naar het ziekenhuis moeten, op intensieve zorg terecht."

radio 2
Misschien moeten nu iets harder op de rem gaan staan, om onze lente en zomer te vrijwaren

Dan toch maar een nieuwe lockdown? "Ik kan me natuurlijk niet uitspreken over wat de politiek moet beslissen. Toch moet er iets gebeuren, want dit gaat niet vanzelf weg", vindt de arts. "Aan elk contact blijft een risico hangen. Misschien moeten we nu iets harder op de rem gaan staan, om onze lente en zomer te vrijwaren, in de hoop dat tegen dan een groter deel van de kwetsbare bevolking gevaccineerd is. We mogen niet achter de feiten aan lopen, want dan duurt het allemaal nog veel langer en wordt het alleen maar moeilijker", besluit de intensivist. 

Meest gelezen