Radio 2

Inwoners van Merchtem verzetten zich tegen plannen voor ringweg

In Merchtem maken inwoners en handelaars zich grote zorgen over de plannen voor een nieuwe ringweg. Die zou het doorgaand verkeer langs wijken leiden, waar het tot nu toe erg rustig is. Maatregelen om het centrum autoluw te maken, zouden dan weer de handelaars treffen. Volgens het gemeentebestuur kan het ontwerp nog bijgestuurd worden. 

Het centrum van Merchtem krijgt elke dag heel wat verkeer te slikken. Daarom werkte het gemeentebestuur een mobiliteitsplan uit dat begin maart werd voorgesteld. Dat plan wil via een ringweg al het doorgaand verkeer uit het centrum van Merchtem houden. Het centrum zelf zou autoluw worden.  Zowel inwoners als handelaars verzetten zich tegen het plan. 

Woonstraten

"Met dit plan zullen zowat duizend gezinnen last krijgen van drukker verkeer. Bovendien zal de handel in ons centrum doodbloeden", zegt Hans Ingels van het actiecomité WARM (Wonen in een Aangenaam en Rustig Merchtem). "Straten die nu nog in een rustig woongebied liggen, zullen alle doorgaand verkeer moeten slikken. Dat kan tot 600 extra voertuigen per uur oplopen", stelt Ingels. Een affichecampagne zet hun verzet kracht bij.

Radio 2

Wonen in zone 30

"We wonen uiteraard graag allemaal het liefst in een zone 30", stelt schepen van Mobiliteit Lien Casier (CD&V) in een reactie. "Het gaat om een zeer complex dossier. We willen bijvoorbeeld veiliger fietsroutes naar de scholen en vlot bereikbare handelaars en horeca." De schepen begrijpt het verzet. "De berekening waarbij tot 600 extra voertuigen door de straten rijden is gebaseerd op een model waarbij het centrum autoluw wordt. Dat model is intussen al aangepast", zegt ze. "Wie wil kan bezwaar indienen tegen het plan. We hebben de mensen van het actiecomité ook al uitgenodigd voor een  nieuw overleg." 

Meest gelezen