Premier Netanyahu's Likoedpartij is weer de grootste, maar kan hij nog een regering vormen?
Copyright 2021 The Associated Press

Partij van premier Netanyahu haalt meeste zetels in Israël, vorming regering wordt weer heel moeilijk

De Likoedpartij van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu verliest zetels, maar blijft bij de parlementsverkiezingen wel afgetekend de grootste partij met 30 zetels. Het blok rond Netanyahu heeft niet genoeg zetels om een regering op rechts te vormen, en ook het anti-Netanyahukamp zou er net te weinig hebben. Naftali Bennet, Netanyahu's oud-minister van Defensie, heeft met zijn rechtse partij Yamina de sleutels in handen voor een nieuwe regering. 

Door de coronamaatregelen zijn nog niet alle stemmen geteld, maar met ongeveer 90 procent geteld lijkt geen van beide blokken een meerderheid te hebben in het parlement. De regeringsvorming wordt een moeilijke puzzel om te leggen.  

Bekijk de meest recente journaalreportage over de verkiezingsuitslag: (lees daaronder verder)

Videospeler inladen...

De belangrijkste rivaal van premier Netanyahu in deze verkiezingen is Yaïr Lapid, de leider van de centristische partij Yesh Atid. Die partij zou 17 zetels halen. Het linkse blok slaagt er niet in om een afgetekende meerderheid te halen. De groene partij Meretz haalt de kiesdrempel. 

Er wordt vooral uitgekeken naar de mogelijke coalities die gevormd kunnen worden. De Likoedpartij van Netanyahu had te maken met een afscheuring en verloor daardoor stemmen tegenover de vorige verkiezingen. Ze kan wel rekenen op ultra-orthodoxe en extreemrechtse partijtjes om mee in zee te gaan voor de vorming van een nieuwe regering. 

De Israëlische Palestijnen of Arabieren trokken dan weer verdeeld naar de stembus. De "Verenigde Arabische Lijst"  haalt zes zetels, Raham, een andere Palestijnse conservatieve partij haalt er vijf. 

Bekijk hier onze correspondent Ankie Rechess in "Het Journaal", lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Geen van de twee blokken (pro en contra Netanyahu) behaalt een meerderheid in het nieuwe parlement. Likoed en zijn traditionele bondgenoten zouden niet genoeg zetels hebben om een meerderheid van 61 op 120 zetels te behalen. Ook de tegenstanders van Netanyahu zouden niet aan een meerderheid geraken, dus moeten beide kampen op zoek naar nieuwe bondgenoten om aan minstens 61 zetels te geraken.

Zal Naftali Bennett zelf op het voorplan willen treden, of steunt hij Netanyahu?
AFP or licensors

Daarmee wordt Naftali Bennett van de rechtse partij Yamina de echte 'kingmaker', zijn partij komt uit op zeven zetels. Bennett staat politiek dichter bij Likud dan bij het anti-Netanyahukamp, maar hij heeft in de campagne wel gezegd dat hij niet wil samenwerken met Netanyahu. Meteen na het sluiten van de stembureaus zei Bennett al dat hij "alleen maar wil doen wat goed is voor Israël."

De vraag is niet alleen of er een meerderheid kan worden bereikt, maar ook of die voor voldoende stabiliteit zal kunnen zorgen. Opnieuw verkiezingen, de vijfde op twee jaar, is dus zeker niet uitgesloten. 

Netanyahu of anti-Netanyahu?

Netanyahu pakte tijdens zijn verkiezingscampagne vooral uit met zijn vaccinatiesucces. De helft van de Israëlische bevolking is in korte tijd twee keer ingeënt tegen het coronavirus. Ook de verbeterde relaties met diverse Arabische landen leverden hem krediet op.

Maar zijn tegenstanders hamerden op de corruptie waar de Israëlische premier van wordt beschuldigd. Voor Netanyahu is het premierschap voorlopig het enige werkende vaccin dat hem tijdelijk kan genezen van de verschillende rechtszaken die hem dreigend boven het hoofd hangen. 

BEKIJK - Wie is Benjamin Netanyahu? We leggen het je uit in 1 minuut:

Videospeler inladen...

Meest gelezen