Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Jury voor proces over dood George Floyd is compleet, rechtszaak kan maandag beginnen

In Minneapolis, in de Verenigde Staten, is de jury samengesteld voor het proces tegen de blanke politieman die terechtstaat voor de dood van de zwarte man George Floyd. Twaalf juryleden en drie plaatsvervangers zijn na een grondige screening en ondervraging geselecteerd. Zij zullen moeten oordelen over de schuldvraag. 

George Floyd (46) stierf op 25 mei 2020 tijdens zijn arrestatie in Minneapolis. Hij werd ervan beschuldigd een vals biljet van 20 dollar te hebben gebruikt. De man werd in de boeien geslagen en door drie agenten tegen de grond gehouden. 

Agent Derek Chauvin, die de komende weken terechtstaat, drukte bijna 9 minuten lang met zijn knie op de nek van Floyd. Diens dood veroorzaakte in de VS een golf van protesten tegen racisme en politiegeweld, die ook oversloeg naar andere delen van de wereld.

Wie was George Floyd? Deze video legt het je in 1 minuut uit. Opgelet, sommige beelden zijn hard.

Videospeler inladen...

Selectie duurde ruim twee weken

Het selecteren van de juryleden voor het proces nam meer dan twee weken in beslag. Meer dan 100 mensen die door de rechters en de advocaten van beide partijen werden ondervraagd, werden niet gekozen omdat ze uitgesproken standpunten hadden over de zaak.

Nu de jury compleet is, kan de rechtszaak tegen Derek Chauvin maandag van start gaan. De 44-jarige Chauvin, de agent die de knieklem uitvoerde, staat terecht voor moord en doodslag. De andere agenten die bij de arrestatie van George Floyd betrokken waren, krijgen later een proces. 

De rechtszaak zal naar verwachting een maand duren. Derek Chauvin kan een gevangenisstraf van maximaal 40 jaar krijgen. 

Meest gelezen