Kapster uit Appels verzamelt afgeknipte haar voor recyclage: "Maken er waterfilters van"

Kapster Mieke Bracke uit Appels, bij Dendermonde, verzamelt het afgeknipte haar van haar klanten om waterfilters van te maken. Ze werkt daarvoor samen met bedrijf DungDung uit Brussel. De filters worden gebruikt in stormbekkens en waterwegen waar ze vervuiling  tegenhouden.

Haar verteert niet en blijft heel lang bestaan. Maar wist je dat je haarresten ook kan recycleren? Kapster Mieke Bracke van mannenkapsalon Just 4 Men in Appels ontdekte het onlangs. In plaats van het afgeknipte haar weg te gooien bij het restafval, verzamelt ze het en stuurt het in speciale papieren zakken op naar het Brusselse bedrijf DungDung. Dat bedrijf verwerkt het haar tot filters die gebruikt worden om milieuvervuiling, zoals olieresten, tegen te houden in stormbekkens en waterwegen. Het haar kan zelfs verwerkt worden in een behandeling voor brandwonden.

BELUISTER hieronder het gesprek met kapster Mieke Bracke

Mensenhaar wordt anders weggegooid en verbrand. Nu kan het helpen tegen vervuiling
Kapster Mieke Bracke

Mensenhaar is afval

Bracke had zodanig veel haar van haar klanten dat ze zich afvroeg wat ze er mee kon doen.  Normaal wordt haar verbrand maar dat vond ze toch jammer. Toen ontdekte ze dat het kan gerecycleerd worden tot filters. Het feit dat ze hiervoor mensenhaar gebruiken, is vooral om praktische redenen, denkt Bracke: "Er is ontzettend veel mensenhaar dat bij het afval terechtkomt. Je kan het perfect verzamelen. Met dierenhaar is dat al moeilijker." Haar is ontzettend sterk en verteert ook niet, dus het kan heel lang meegaan. 

(lees verder onder de foto)

De kapster zal na deze week nóg meer haar overhouden, want haar zaak draait op volle toeren. Door de dreiging van een eventuele nieuwe lockdown is het nog drukker dan anders: "Op twee dagen tijd kreeg ik 50 reservaties binnen."

Filters en voor brandwonden

Patrick Janssen werkt voor bedrijf DungDung. Dat is actief in het Waalse en het Brusselse gewest en startte eind vorig jaar met een project om mensenhaar in te zamelen voor recyclage. "Het haar wordt herwerkt tot waterfilters. De haren worden in een soort worst gedraaid en absorberen zo olie." Volgens Janssen kan het ook gebruikt worden in de medische sector: "Haar bestaat voor 95 procent uit keratine. Het kan gebruikt worden om brandwonden te verzorgen en te helpen genezen", legt Janssen uit.

De haren worden in een soort worst gedraaid en absorberen zo olie

Patrick Janssen van bedrijf DungDung

Het bedrijf verzamelt nu zoveel mogelijk haar, om te verwerken, tijdens een testperiode van mei tot november. "Als die testen goed zijn, dan hopen we begin volgend jaar te starten met de productie."

Het bedrijf wil samenwerken met alle kapsalons in België, voor Vlaanderen werken al 20 kapsalons mee. Afgeknipt mensenhaar recycleren kan 72 kilogram CO2 per jaar, pér kapsalon besparen.

kasto80

Meest gelezen