Radio 2

Kerk Bunsbeek staat op instorten: "Ontdekt tijdens inspectie met drones"

De kerk van Bunsbeek in Glabbeek staat op instorten. Dat is vrijdag ontdekt tijdens een inspectie met drones. De kerk wordt nu voor onbepaalde tijd gesloten, tot de renovatiewerken zijn gebeurd. "We zijn teleurgesteld, maar hopen dat het snel kan gaan", zegt Ward Hendrickx, penningmeester van de kerkfabriek Sint-Quirinus van Bunsbeek. 

De kerk van Bunsbeek dateert van de 12e eeuw en is mogelijk het oudste erfgoed van de gemeente Glabbeek. De kerkfabriek is daarom erg geschrokken van de laatste inspectie. "We wisten al van midden december na een inspectie van Monumentenwacht Vlaams-Brabant dat er een scheur was in de linkerhoek van de toren. Daarop heeft de gemeente een architectenbureau aangesteld. Die hebben vrijdag drones ingezet om het probleem in kaart te brengen. En dat bleek toch groter dan gedacht. Daarom heeft de burgemeester beslist om de kerk meteen te sluiten voor onbepaalde duur. (Tekst gaat verder onder foto). 

Radio 2

Dankzij de drones kon het architectenbureau opnames maken. Daarop was te zien dat de scheur aan de kerktoren veel groter was dan verwacht. Hendrickx: "Met de drones hebben ze detailopnames kunnen maken van de ganse toren. En uit de analyse van die opnames blijkt dat de problemen ernstiger zijn dan gedacht. En dat er zelfs instortingsgevaar is. De gemeente heeft de kerk meteen gesloten en een dossier opgestart om de renovatie zo snel mogelijk op te starten. Sowieso staan we al op een wachtlijst om die werken te beginnen, maar we hopen dat ze nu sneller zullen aanvangen, nu de urgentie groter is."

Reservekerk

De kerk van Bunsbeek is de reservekerk van die van Glabbeek maar wordt wel nog regelmatig gebruikt . "De zondagskerk is die van Kapellen in Glabbeek maar hier zijn geregeld activiteiten zoals huwelijksplechtigheden, doopsels, uitvaarten, maar ook voor eucharistievieringen van de plaatselijke dorpsschool. Ze heeft dus zeker nog een belangrijke functie."

Radio 2

Meest gelezen