Wie wil, kan een kruisje ophangen aan de Sint-Martinuskerk in Olen om zorgen achter te laten: "De mensen hebben het verschrikkelijk moeilijk"

In de Sint-Martinuskerk in Olen kan iedereen die dat wil, aan de kerk een kruisje ophangen. Daarmee kunnen mensen symbolisch een stuk van hun zorgen achter zich laten. Diaken Cis Marinus haalde dat idee bij de bedevaart naar Compostela. "Pelgrims laten traditiegetrouw een steen achter aan het ijzeren kruis om hun zorgen achter te laten. Die symboliek kunnen we nu goed gebruiken", zegt hij.

In Olen kan je nu in plaats van een steen achter te laten, een kruisje ophangen om zo symbolisch je zorgen achter je te laten. "Er komen hier heel wat mensen die het verschrikkelijk moeilijk hebben", zegt diaken Cis Marinus. "Vandaar dat ik op het idee kwam om een houten kruisje te knutselen en op te hangen. Zo kan je jouw zorgen, verdriet en miserie achterlaten."

Alles komt goed

Achter het hek hangt ook een grote spandoek met de woorden: "Het kruis is niet het einde. PASEN: alles komt goed". "Dat is een heel christelijke boodschap. Er is geen Goede Vrijdag zonder dat Pasen erop volgt, maar er is helaas ook geen Pasen zonder dat er eerst Goede Vrijdag is. Pasen zegt ons dat uiteindelijk alles goed komt", klinkt het.

Deelkast

De mensen kunnen ook iets achterlaten voor mensen die het financieel wat moeilijker hebben. "De vasten is traditioneel de periode van broederlijk delen", vertelt Marinus. "Wij roepen de mensen op om niet enkel te delen met mensen veraf, maar ook met mensen dichtbij. Iedereen kan zondagvoormiddag een aantal producten zoals rijst, pasta of zeep in de deelkast komen leggen." 

In de deelkast kunnen de mensen producten zoals rijst, pasta, thee, koffie, suiker, ingeblikte groenten of fruit, zeep en shampoo achterlaten voor de mensen die het financieel moeilijk hebben.

Meest gelezen