AFP or licensors

"Le mois des vendanges" van Magritte geveild voor 11,6 miljoen euro

Vandaag is het schilderij "Le mois des vendanges" van de Belgische schilder Magritte geveild voor 11,6 miljoen euro door het veilinghuis Christie's in Londen. Het was voor het eerst in 50 jaar dat dit werk geveild werd. Het was één van de eerste schilderijen waarbij Magritte een gezicht gaf aan de iconische man met de bolhoed.

Voor 11,6 miljoen euro is in Londen het iconische "Le mois des vendanges" van Magritte geveild door Christie's. Twee jaar geleden, in 2019, bracht datzelfde veilinghuis het schilderij "Le lieu commun" van de Belgische schilder onder de hamer voor zo'n 21,1 miljoen euro. Maar het hoogste bedrag ooit geboden voor een werk van Magritte, was in 2018 toen het werk "Le principe du plaisir" werd geveild voor 22,5 miljoen euro.

"Le mois des vendanges" is een schilderij dat wordt gekenmerkt door de raadselachtige figuur met de bolhoed, die vaak voorkomt in de werken van de surrealist. Het schilderij toont een uitzicht vanuit een open raam waardoor je verschillende mannen met een bolhoed ziet. Magritte schreef zelf in zijn brieven over het werk dat dat "op dat moment het werk was, dat ons er het best aan herinnert hoe vreemd de werkelijkheid kan zijn, als je een zin voor werkelijkheid hebt".

Het werk dat geveild werd is slechts één van de vier schilderijen van Magritte van dit formaat dat nog op de markt is. Het dateert uit 1959. Naar schatting zou het tussen de 11,5 en de 17 miljoen euro opbrengen. Maar het werk werd dus geveild voor 11,6 miljoen euro.

Man met bolhoed krijgt een gezicht

Het werk "Le mois des vendanges" is bijna uniek te noemen omdat het het enige werk is waarin de man met de bolhoed het verontrustende element van het werk is. Zeker in deze compositie waarin de figuur is vermenigvuldigd, is het haast de figuur zelf die de schok en het verontrustende gevoel van mysterie in het schilderij brengt.

Tot Magritte dit werk in 1959 schilderde was de man met de bolhoed in zijn werken overwegend anoniem en gezichtsloos. Het was een figuur die je meestal langs achteren bekeek en die bijna altijd alleen was. Eind jaren vijftig, begin jaren zestig begon Magritte deze figuur opnieuw te onderzoeken. 

"Le mois des vendanges" werd het tweede werk van een reeks van drie meesterwerken over dit thema waarin de Belgische surrealist de functie en het doel van de man met de bolhoed opnieuw begon uit te vinden en deze figuur daarbij langs voren afbeeldde.

Bekijk hieronder in 1 minuut wie de Belgische schilder Magritte was:

Videospeler inladen...

Meest gelezen