Lennerd ziet maar 30% en haalde rijbewijs met telescopische bril: "Collega die meereed had alleszins geen schrik"

Lennerd Carrein uit Deinze, maar afkomstig uit Roeselare, heeft als eerste Belg een rijbewijs gehaald met de hulp van een telescopische bril. Lennerd ziet maar voor 30 procent en moest rijlessen volgen in Nederland om een rijbewijs te kunnen halen. 

Lennerd is 30 en geboren met albinisme. Daardoor ziet hij heel slecht. "Mensen die goed zien, zien bijvoorbeeld een voorwerp scherp op 10 meter, voor mij is dat maar op 3 meter", vertelt hij bij Radio 2 West-Vlaanderen. 

Jaren naar verlangd om zelf met de auto te rijden

Net als elke 18 jarige droomde Lennerd ervan om zelf met de auto te rijden, maar daar was geen sprake van door zijn slechte ogen. "In Nederland loopt er al 10 jaar een project om slechtzienden autolessen te geven. Aanvankelijk kon ik ook die lessen niet volgen omdat ik trillende ogen heb. 2 jaar geleden is de wetgeving aangepast en kon ik toch lessen volgen. Via Cara, een centrum dat mensen met een beperking begeleidt, kon ik toch mijn rijbewijs halen. De lessen volgde ik in Nederland, het rijbewijs kreeg ik hier in België", vertelt Lennerd.

Telescoopje in bril

Lennerd moet rijden met een telescopische bril. "Dat is een bril met 2 gewone glazen aangepast aan zijn zicht, maar er staat een klein verrekijkertje op. Ik zie bijvoorbeeld gewone obstakels. Fietsers, verkeersborden, andere auto's. Maar als ik iets in detail moet zien, bijvoorbeeld een zone 30, 50 of 90, dan kijk ik door het verrekijkertje. Zo zie ik op dezelfde afstand dingen die gewone automobilisten zien", zegt Lennerd. 

Eerst naar ouders gereden in Roeselare

Zijn eerste rit met de auto was naar zijn ouders in Roeselare. "Ik woon in Deinze, maar had altijd beloofd dat mijn eerste rit zou zijn naar mijn ouders. Het was wel heel raar om voor het eerst alleen te rijden. Alles lukte wel altijd met het openbaar vervoer, maar ik moest steeds een beroep doen op mijn vriendin of collega's om naar het station te gaan. Dat ik nu helemaal alleen met de auto weg kan, geeft me een ongelooflijke vrijheid."

Op de vraag of mensen nu durven meerijden met hem, zegt Lennerd dat iedereen er het volste vertrouwen in heeft: "Ik nam al eens een collega mee en die heeft toch geen schrik gepakt. Dat is goed hé."

Voorbeeld voor anderen

Lennerd wil vooral andere mensen inspireren: "Het is heel fijn dat er nu 4 proefprojecten in ons land lopen. 4 grote revalidatiecentra zetten net zoals onze noorderburen, een project op poten. De vrijheid van een rijbewijs is onbetaalbaar."

kasto80

Meest gelezen