stad Leuven

Leuven wil iedereen veilig laten genieten van lenteweer

De stad Leuven heeft een plan klaar om iedereen de komende dagen en weken op een veilige manier te laten genieten van de zon. Stewards, extra vuilnisbakken en gratis afvalzakjes en extra toiletten moeten daar mee voor zorgen.

Bij het eerste lenteweer werden de Leuvense stadsparken en andere openbare plaatsen overspoeld door mensen, die wat van de zon wilden genieten. Dat gebeurde niet altijd coronaproof, de politie moest zelfs tot het afsluiten van openbare plaatsen overgaan. Nu de lente steeds meer voelbaar wordt, is de stad voorbereid om herhaling van die toestanden te voorkomen. 

"Om te beginnen vermijd je best drukke plaatsen, zoals het stadspark of het Sluispark", stelt burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit). "Je vindt op de website van de stad tal van andere plekjes waar het goed toeven is." Stewards en stadswachten moeten daarbij een handje helpen. "Zij zullen op zonnige dagen bezoekers van het stadspark en het Sluispark informeren en sensibiliseren over de geldende coronamaatregelen en de mensen wijzen op alternatieve locaties", aldus de burgemeester. 

Minder afval, meer toiletten

De stewards zullen aan het publiek ook afvalzakjes uitdelen. Tegelijk zorgt de reinigingsdienst van Leuven voor extra vuilnisbakken op drukke plaatsen en voor een extra glasbol in het Sluispark. De stad zet ook extra ploegen in, om het publiek domein tijdig en frequent op te ruimen. “Het blijft wel je eigen verantwoordelijkheid om je afval op te ruimen en in één van de vele vuilnisbakken te gooien”, zegt Ridouani. “De parken en pleinen zijn geen openbare vuilbak.”

Op verschillende plaatsen in Leuven zijn er openbare toiletten, onder meer in het stadspark. Op het Ladeuzeplein staat al sinds het begin van de coronacrisis een toiletwagen. De stad heeft in het Sluispark bijkomende toiletten geplaatst.

Politie blijft waakzaam

“We blijven waken over het naleven van de maatregelen", zegt politiewoordvoerder Mathieu Caudron. "Indien nodig spreken we mensen aan of wordt er beboet. Daarnaast monitoren we de drukte op de pleinen en in parken. Zo kunnen we ervoor zorgen dat het stadspark niet vol loopt.”

Meest gelezen