Marianne is eerste vrouwelijke voetbalcoach van een mannenploeg in Oost-Vlaanderen: "Top, maar we willen er meer", aldus Voetbal Vlaanderen

Eersteprovincialer FC Sint-Joris Sleidinge pakt uit met een opvallende transfer. Marianne Wauters (47) zal er de beloften B trainen en wordt zo de eerste vrouwelijke trainer van een mannen 11 tegen 11 ploeg in Oost-Vlaanderen. “Als club hebben we het volste vertrouwen in haar”, zegt jeugdvoorzitter Filip Acke.

Mannen die een vrouwenvoetbalploeg trainen zijn geen uitzondering meer. Zo is de gewezen profvoetballer Ives Serneels de bondscoach van onze Red Flames. Maar vrouwen die een mannenploeg trainen? Dat blijft toch een rariteit. Vier jaar geleden stelde het West-Vlaamse FC Marke Jade Schockaert uit Wortegem-Petegem aan om de eerste mannenploeg te trainen. Maar daarna bleek het voor vrouwen niet zo evident om in het mannenbastion binnen te dringen.

We kregen veel sollicitaties, maar bij Marianne hadden we het beste gevoel

Filip Acke, jeugdvoorzitter FC Sint-Joris Sleidinge

Marianne Wauters zal vanaf volgend seizoen Alain Dobbelaere opvolgen bij de Beloften B (U21). De club is bij zijn keuze niet over een nacht ijs gegaan. “We hebben talloze sollicitaties binnen gekregen en hadden bij Marianne het beste gevoel”, duidt jeugdvoorzitter Filip Acke. “Het lijkt een verrassende keuze, maar ze heeft als trainster een zeer mooi parcours neergezet en woont ook nog eens in Sleidinge. We zijn een warme en familiale club waar iedereen, zowel man als vrouw, zich kan thuisvoelen.”

Enige vrouw in de trainerscursus

Marianne heeft vroeger altijd gevoetbald. “Op de pleintjes met de jongens, want vrouwenvoetbal bestond nog niet”, lacht ze. “Zeven jaar geleden begon het te kriebelen om trainer te worden. Ik ken veel van voetbal, ik hou van het spelletje. Dus ben ik een trainerscursus begonnen. Ik was altijd de enige vrouw onder de cursisten, maar ik ben altijd door iedereen met open armen ontvangen.”

Halfnaakte mannen toespreken in de kleedkamer? Eerst goede afspraken maken 

Marianne Wauters, trainster FC Sint-Joris Sleidinge

Ze behaalde haar UEFA B-diploma en maakte snel naam en faam in het vrouwenvoetbal. Via Racing Gentbrugge belandde ze bij de AA Gent Ladies, waar ze vier jaar lang het provinciale team trainde. Daarna stippelde ze de tactiek uit van DVK Egem in de tweede nationale van het vrouwenvoetbal. De stap naar het mannenvoetbal is maar een kleine sprong in het onbekende. “Ik heb hier in Sleidinge mijn stages doorlopen. Ze kennen me hier wel. Er hangt nog altijd wat een taboe over vrouwen in het voetbal, maar als de spelers merken dat wat ik zeg zinvol is, dan zullen ze mijn tactiek en aanwijzingen wel aanvaarden. Het maakt dan echt niet uit of je een man of vrouw bent.”

De mannen in de kleedkamer toespreken nadat ze (half)naakt uit de douche komen, is misschien nog een brug te ver. “We zullen met de kapitein goeie afspraken maken. Dat is voor mij nog wat koffiedik kijken”, besluit ze.

Tegen 2024 dubbel zoveel vrouwelijke trainers?

Dat Marianne aangetrokken is als coach voor een mannenploeg in Sleidinge, vindt Voetbal Vlaanderen fantastisch nieuws. Bij de federatie hopen ze dat er veel vrouwen haar voorbeeld volgen. "Momenteel zijn er in heel Vlaanderen 803 vrouwelijke trainers over alle leeftijdscategorieën heen, maar we willen dat aantal tegen 2024 verdubbelen. Dat staat in ons beleidsplan," legt Nand De Klerck van Voetbal Vlaanderen uit. 

De representatie in trainersopleidingen is een probleem, we werken aan een beter evenwicht 

Nand De Klerck, Voetbal Vlaanderen

Om dat te bereiken hebben ze een actieplan. "Onlangs hebben we nog een webinar georganiseerd  voor coaches, maar exclusief voor vrouwen, omdat we hen zoveel mogelijk rechtreeks willen bereiken," zegt De Klerck. Daarnaast is representatie ook heel belangrijk, zo blijkt uit een bevraging bij vrouwelijke coaches. "Wat bleek?," gaat hij verder,"Ze voelen zich niet altijd gevat door de inhouden in de trainersopleidingen omdat het meestal een mannelijk beeld is dat daar wordt opgeworpen. Bijvoorbeeld ook een mannelijke trainer die alles aan het uitleggen is." Daarom maakt Voetbal Vlaanderen er nu werk van om in alle lesinhouden een beter evenwicht tussen mannen en vrouwen te vinden.  

We moeten een historische achterstand inhalen in het voetbal

Nand De Klerck, Voetbal Vlaanderen

Maar hoe komt het dat er minder vrouwen te zien zijn in trainersrollen? Nand De Klerck heeft er een logische verklaring voor. Het gaat volgens hem om een historische achterstand die moet ingehaald worden omdat voetbal vroeger altijd een mannensport was: "Het is ook logisch dat als alleen jongens voetballen, dat ook zij eerder trainer gaan worden of in het bestuur terecht komen. Dus moeten we het aan de basis aanpakken. Hoe meer meisjes we aan het voetballen krijgen, hoe meer ze later ook trainster, scheidsrechter of clubbestuurder willen worden." Een werk van lange adem dus, waar Voetbal Vlaanderen zich de komende 3 jaar wil in vastbijten.  

kasto80

Meest gelezen