Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Vier minderjarigen opgepakt met afzonderlijke plannen voor terreuraanslag in ons land: "Eén van hen had machete gekocht"

In januari en februari heeft de politie 4 minderjarigen met leeftijden van 16 en 17 jaar opgepakt, omdat ze elk afzonderlijk plannen hadden om een terreuraanval te plegen in ons land. Dat meldt VTM Nieuws en bevestigt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) aan onze redactie. "Ze hadden via de computer contact met haatzaaiers", aldus de minister.

Begin november vorig jaar werden 2 minderjarigen opgenomen op de zogenoemde OCAD-lijst, de lijst met personen die worden gevolgd door het OCAD, het orgaan dat de terreurdreiging in ons land analyseert. De 2 minderjarigen werden opgepakt in Eupen omdat ze een terreuractie tegen de politie aan het plannen waren. Begin dit jaar zijn daar nu opnieuw 4 minderjarigen bijgekomen. Ze waren los van elkaar van plan om actie te ondernemen. Volgens minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) was het daarvoor 3 jaar geleden dat er nog minderjarigen op de OCAD-lijst stonden.

"Eén van de jongeren had een machete aangekocht", zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). "De andere was van plan om messen aan te kopen. Het gaat om zogenoemde lone actors. Dat zijn dus labiele personen die via de computer contact hebben met haatzaaiers en werden beïnvloed door extremistische ideologieën. Ze maakten geen deel uit van éénzelfde organisatie. Al hadden sommigen wel contact met elkaar via sociale media in besloten kanalen." De veiligheidsdiensten trokken snel aan de alarmbel. De jongeren zijn nu allevier geplaatst in een jeugdinstelling. Ze zullen verder in de gaten gehouden worden door de veiligheidsdiensten en zullen ook gecontacteerd worden door zogenoemde deradicaliseringsorganisaties. Die organisaties proberen hen vervolgens de juiste interpretatie van de Islam bij te brengen.

Het gaat om figuren die heel snel radicaliseren van achter hun computer

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne, Open Vld

"Het gaat om Belgische jongeren met diverse achtergronden", duidt minister Van Quickenborne. "Er zitten bekeerlingen bij, het gaat om Vlamingen, Walen. Maar wat we vooral zien is dat het gaat om jongeren en gezinnen die eerder niet bekend waren bij de veiligheidsdiensten. Dat maakt het werken moeilijker. Het gaat om figuren die heel snel radicaliseren van achter hun computer. Dan is het zaak om daar snel bij te zijn. Iets wat hier gelukt is."

Waarom radicaliseerden deze jongeren?

Het is uiteraard nog te vroeg om te achterhalen waarom deze jongeren exact radicaliseerden. Maar het is dus duidelijk dat het erg snel gebeurde, en in de voorbije maanden. 

"Wat opvalt is dat de moord op Samuel Paty ook een belangrijk triggerevent is geweest in ons land voor minderjarigen om te radicaliseren", zegt minister Van Quickenborne. Paty was een Franse geschiedenisleerkracht die werd vermoord nadat hij in de klas bij een les over de vrijheid van meningsuiting, twee karikaturen van de profeet Mohammed getoond had. "We zien nu dat er voor het eerst in drie jaar tijd op onze terroristenlijst minderjarigen verschijnen", gaat de minister verder. "Eerst de twee minderjarigen in Eupen. En nu nog eens vier afzonderlijke minderjarigen erbij. Het is dus een tendens die toeneemt. En dat is onrustwekkend. We moeten die jongeren absoluut in de gaten houden." Daarnaast wordt ook de coronacrisis wel eens genoemd als mogelijke trigger. De crisis zorgt ervoor dat jongeren meer tijd spenderen achter de computer en minder buitenschoolse activiteiten hebben.

Minister Van Quickenborne heeft eerder al extra geld vrijgemaakt voor de veiligheidsdiensten, om hen meer slagkracht te geven in de strijd tegen radicalisering en terreur. "We moeten ervoor zorgen dat we niet enkel patrouilleren op straat, maar dat we ook nog veel meer kunnen patrouilleren op het internet, op die besloten netwerken. Daarom willen we de Staatsveiligheid meer middelen en mogelijkheden geven." Zo is er ook een wetswijziging op til zodat de veiligheidsdiensten makkelijker met een valse identiteit kunnen patrouilleren op het internet. 

Meest gelezen