Videospeler inladen...

Oceaanreus loopt vast in Suezkanaal en blokkeert volledige doorgang, Nederlands baggerbedrijf onderweg

Het Suezkanaal in Egypte is sinds gisteren volledig geblokkeerd door een groot containerschip dat er is vastgelopen. De oceaanreus van 400 meter lang ligt helemaal overdwars en blokkeert de scheepvaart tussen de Middellandse Zee en de Rode Zee. Een Nederlands baggerbedrijf is onderweg om het schip recht te trekken, maar volgens het bedrijf is dat een werk van meerdere dagen.

"Een schip voor ons is vastgelopen terwijl het door het Suezkanaal ging en het zit nu langs beide kanten vast. Het lijkt erop alsof we hier nog een tijdje zullen zijn." Dat schrijft een vrouw vanop een schip dat zich in de smalle doorgang tussen Afrika en Azië bevindt.  

(Lees verder onder de foto.)

Op de foto die de vrouw online heeft gezet, is de Ever Given te zien, een enorm containerschip van rederij Evergreen. Het gevaarte van wel 400 meter lang en bijna 60 meter breed ligt zichtbaar schuin in het Suezkanaal en blokkeert de druk bevaren route voor alle schepen, in beide richtingen. 

De Ever Given was onderweg van China naar de Nederlandse haven van Rotterdam en moest er normaal gezien op 31 maart aanmeren. Het is nu afwachten wanneer het schip weer vlot kan worden getrokken. Verschillende sleepboten zijn al ter plaatse.

Het schip is vastgelopen helemaal in het zuidelijkste deel van het Suezkanaal, waar het kanaal niet ontdubbeld is. Daardoor kunnen schepen voorlopig het kanaal niet gebruiken.

De Egyptische overheid doet er nu alles aan om het kanaal zo snel mogelijk weer vrij te krijgen. Het Suezkanaal is het drukste bevaren kanaal ter wereld en is een grote bron van inkomsten voor het arme Egypte. 

Grote containerschepen betalen tot 700.000 euro om door het kanaal te varen. De transitprijs om door het Suezkanaal te varen, wordt deels bepaald door de prijs die het schepen kost om helemaal rond Afrika te varen. 

Momenteel is een team van de Nederlandse baggeraar Boskalis op weg naar het Suezkanaal om het schip recht te trekken. Volgens hen kan het nog dagen duren eer het Suezkanaal weer vrij is. In het magazine Nieuwsuur, op NOS-NTR, zei de topman: "Daar bekijken ze hoe het schip erbij ligt. Ze gaan zelf aan boord." Tegelijkertijd wordt zoveel mogelijk technische informatie verzameld over de ballast van het schip. Ook via de satelliet wordt informatie verzameld. "De ene ploeg vliegt, de andere ploeg is alvast aan het rekenen."

Scheepvaartexpert en kapitein Patrick Blondé voer zelf door Suez en getuigde in "De wereld vandaag". Beluister het hier:

Meest gelezen