foto: Radio 2

Oude Sint-Christoffelkerk in Opgrimbie wordt eindelijk gerestaureerd

In Opgrimbie (Maasmechelen) is gestart met de restauratie van de oude Sint-Christoffelkerk. De oude kerk werd grotendeels afgebroken in het begin van vorige eeuw toen er een veel grotere werd gebouwd in de buurt. Het dossier lag al 20 jaar klaar.

De oude Sint-Christoffelkerk in Opgrimbie werd in 1906 grotendeels afgebroken, toen er een veel grotere kerk werd gebouwd wat verderop in het dorp. Alleen een stuk van het koor bleef toen nog over, en een sierlijke kerkhofmuur.  De restauratie van het koor is intussen dringend nodig, want de buitenmuren, die uit mergelblokken bestaan, zijn zwaar aangetast. Ook binnenin de kerk, met muurschilderingen, gewelfd plafond en originele vloertegels, zal er gerestaureerd worden. 

Niet alleen wordt het oude kerkje uit de 15de eeuw gerenoveerd, maar de twee kerken worden ook met elkaar verbonden. "We willen graag meer leven en beleving in het dorp creëren en er een soort dorpspark voor de bewoners van maken", zegt Michel Vandeurzen van de kerkfabriek. "Er komen daarom paden tussen de nieuwe en de oude kerk." 

Meest gelezen