PRE

Coronacijfers dwingen politiek sneller te schakelen, Overlegcomité al om 9 uur morgenvroeg: "Alles ligt op tafel"

Het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land komt morgenvroeg om 9 uur al samen om strengere coronamaatregelen te bespreken, in plaats van vrijdag. De druk van de stijgende coronacijfers neemt dan ook almaar toe. Komt er opnieuw een soort van lockdown? "Alles ligt opnieuw op tafel", is te horen. Al lijkt het weinig waarschijnlijk dat er een strengere lockdown komt dan vorig najaar. 

De druk vanuit de zorgsector en bij de experts is de voorbije uren enorm toegenomen om het overleg te vervroegen en om ingrijpende maatregelen te nemen. "Je voelde bij de premier de voorbije uren wat aarzeling want de cijfers worden wel steeds slechter, maar het is geen echte explosie. Na overleg met de coronacommissaris Pedro Facon heeft hij toch beslist om het overleg te vervroegen naar morgen", weet VRT-journalist Bart Verhulst.

Sowieso komen de top van de federale regering en Vlaamse regering vanavond nog bijeen om de situatie te bespreken en premier Alexander De Croo (Open VLD) had vandaag nog overleg met de ministers-presidenten van Vlaanderen, Wallonië en Brussel om het Overlegcomité voor te bereiden. En morgenvroeg om 9 uur komt er dus dat - vervroegd -Overlegcomité waarbij maatregelen zullen aangekondigd worden, vernam VRT NWS. 

De politici maken zich zorgen over de coronacijfers. Die zien er inderdaad niet goed uit. Op weekbasis worden elke dag nu gemiddeld 204 covidpatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. 588 mensen liggen op intensieve zorg. Elke dag worden gemiddeld 4.060 nieuwe besmettingen bevestigd. Voor het eerst sinds half november stijgt het aantal besmettingen boven de 4.000.

Vooral het aantal hospitalisaties baart zorgen. De Wetstraat kreeg vanmorgen te horen dat er gisteren 280 mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis. Dat lijkt op een versnelling en zou de aanleiding geweest zijn om nu ook politiek sneller te schakelen. 

Bekijk hier de meest recente cijfers waar wij over beschikken. De tekst gaat daaronder voort.

Lockdown?

Komt er dan een nieuwe lockdown? "Wat we horen, is dat het verder zal gaan dan plan B", zegt VRT-journalist Bart Verhulst. Dat plan hadden de experts bij het Overlegcomité vorige week vrijdag al op tafel gelegd, waarbij onder meer werd gedacht aan een week afstandsonderwijs, een vroegere avondklok, sluiting van niet-essentiële winkels op drukke plaatsen.

Uiteindelijk nam de politiek toen amper iets uit het plan over, behalve enkele verstrengingen in het onderwijs zoals de mondmaskerplicht in het vijfde en zesde leerjaar. Aangekondigde versoepelingen werden wel uitgesteld, maar toen al zeiden experts dat het allemaal te weinig was om de sterk stijgende coronacijfers te doen keren.

"Eigenlijk ligt nu alles opnieuw op tafel", verneemt Bart Verhulst. "Een sluiting van niet-essentiële winkels, contactberoepen zoals kappers of pedicure die niet meer zouden mogen werken, de paasvakantie toch een week verlengen,... Een bron zei me daarnet dat als ze morgen bijeenkomen - en dat is dus het geval -, dan zal het niet zijn om lichte maatregelen te nemen."

Bij de politiek hoor je dat ze alleszins niet straffer willen doen dan vorig najaar

VRT-journalist Bart Verhulst

Sommige experten pleiten voor een korte en harde lockdown. "Maar bij de kant van de politiek hoor je toch dat de cijfers inderdaad niet goed zijn, maar dat onze uitgangspositie gunstiger is dan vorig najaar. Toen verdubbelden de cijfers heel snel op een aantal dagen, dat zien we nu niet", vertelt Bart Verhulst. "En dus hoor je bij de politiek dat ze alleszins niet straffer gaan doen dan eind vorig jaar. Een vervroegde avondklok of een verbod op niet-essentiële verplaatsingen zouden er dus met andere woorden niet bij zijn."

Hoelang moet dat duren? "Sommige experten pleiten voor twee à drie weken. Maar daarvan hoor je in de politiek dat ze daar niet echt geloven in een korte lockdown. Het zijn de cijfers die bepalen hoelang het gaat duren."

Bekijk de uitleg van VRT-Wetstraatjournalist Bart Verhulst in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Vlaams minister-president Jambon: "Begrijp virologen, maar er is ook draagvlak nodig"

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) begrijpt naar eigen zeggen de bekommernis van de virologen. "Maar wij moeten rekening houden met alle factoren, ook met het draagvlak bij de bevolking". Dat zei hij bij een debriefing vandaag over het vorige Overlegcomité in het Vlaams Parlement.

"De boel dicht gooien kan je altijd, dat is de meest zekere maatregel om te zorgen dat het virus weinig verspreidt", zei Jambon. "Maar of dat op het vlak van geestelijke gezondheid, economie en draagvlak de meest verstandige maatregel is, dat is iets anders."

Volgens de minister-president is er nog steeds geen sprake van een exponentiële stijging in de curve. "Maar het gaat niet de goede kant uit. De afvlakking is nog niet te zien. Dus ik sluit niet uit dat bijkomende maatregelen gaan moeten genomen worden."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen