Welke patiënten liggen vandaag op intensieve zorg met corona? Dit leert een rondvraag bij de ziekenhuizen

Waren het in de eerste en tweede golf vooral 80-plussers die op intensieve zorg belandden na een coronabesmetting, dan zijn het vandaag grotendeels zestigers die de IC-bedden bezetten. Rusthuisbewoners zien ze er nagenoeg niet meer. Dat blijkt uit een steekproef van VRT NWS en Radio 2 bij ziekenhuizen uit alle Vlaamse provincies.

“32, 49, 50, 50, 53, 54, 54, 71 …": Philippe Jorens, diensthoofd van de afdeling intensieve zorg in het universitair ziekenhuis van Antwerpen, overloopt de leeftijd van zijn coronapatiënten. “Die ligt gemiddeld 15 jaar lager dan bij de start van de coronacrisis. Ook opvallend: lang niet iedere patiënt kampt met onderliggende aandoeningen, zowat de helft had een relatief goede gezondheid. Ze komen bovendien vaker op intensieve zorg terecht. In het begin verhuisde zowat een op de zeven patiënten van de gewone COVID-afdeling naar IC, nu gaat het om een op de vijf. Dat is niet goed.”

De gemiddelde leeftijd ligt 15 jaar lager dan bij de start van de coronacrisis

Philippe Jorens, diensthoofd intensieve zorg UZA

Dezelfde teneur horen we in West-Vlaanderen. In het AZ Delta in Roeselare is de jongste van de 14 coronapatiënten 42 jaar, de oudste is 83. Ook hier hebben de veertiger en vijftigers geen onderliggende ziektes. In het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper variëren de leeftijden de laatste weken van 50 tot begin 70. Hetzelfde verhaal in het AZ Groeninge in Kortrijk, waar op dit moment geen enkele 80-plusser intensieve zorg nodig heeft. “De patiënten hebben ernstigere symptomen en wachten langer om naar het ziekenhuis te gaan”, klinkt het daar. In het AZ Sint-Jan in Brugge en het Serruysziekenhuis in Oostende gaat het om bijna allemaal jonge zeventigers. Drie op de vier zijn mannen, wel met een medische voorgeschiedenis. 

Jonger, maar minder overlijdens

Het UZ Gent spreekt van een gemiddelde leeftijd van 56 jaar: hoger dan vorige week, maar lager dan de voorbije maanden. Een lijn die we voor de hele provincie Oost-Vlaanderen kunnen doortrekken: ook in het OLV Ziekenhuis in Aalst gaat het vooral om vijftigers, in het AZ Nikolaas in Sint-Niklaas bestaat het merendeel van de coronapatiënten uit zestigers. Alle ziekenhuizen spreken over een jonger profiel, maar het aantal overlijdens is volgens hen wel opvallend minder.

Associated Press

Jasperina Dubois, intensivist bij het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, trok eerder vandaag al aan de alarmbel: "We zien de patiënten de laatste dagen opnieuw één voor één binnenstromen. Waar we eerder 70-plussers zagen binnenkomen, zijn het nu meer en meer zestigers die vaak geen risicofactoren vertonen, maar die wel een ernstiger ziekteverloop kennen. In vergelijking met de vorige maanden komt een groter deel van het aantal patiënten die naar het ziekenhuis moeten, op intensieve zorg terecht." We horen niet in alle Limburgse ziekenhuizen dezelfde boodschap: het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden ziet geen drastische veranderingen in vergelijking met de vorige golven.

Geen rusthuisbewoners meer

De meest gematigde cijfers komen momenteel uit Vlaams-Brabant en Brussel: volgens het UZ Leuven is het profiel van een coronapatiënt hetzelfde als bij de start van de pandemie, met als voordeel dat er geen bewoners uit woonzorgcentra meer moeten worden opgenomen. Ook in het UZ Brussel bedraagt de gemiddelde leeftijd 60 jaar, met af en toe een dertiger of veertiger. Het zijn volgens beide ziekenhuizen eerder mannen, mensen met gewichtsproblemen en/of onderliggende aandoeningen die op intensieve zorg belanden. Ook het AZ Jan Portaels ziet geen grote verschillen.

Meest gelezen