Schoenenwinkel in Sint-Truiden accepteert bitcoin als betalingsmiddel: "Bitcoin is de toekomst"

In schoenenwinkel Sumor Par elle in Sint-Truiden kan je vanaf nu met bitcoin betalen. Uitbater Lenny Schoofs wil zo mee op de kar van digitale munten stappen, ook is er bij zijn eigen klanten nog geen vraag naar. "Ik verwacht de eerste jaren niet veel betalingen."

Betalen met de cryptomunt bitcoin in de schoenenwinkel gaat relatief gemakkelijk. Net zoals bij apps als Payconic en die van je eigen bank krijgt de klant een QR-code te zien. Die QR-code scan je vervolgens met je eigen app, een zogenoemde crypto-wallet. "We zijn een winkel die meegaat met de trend. Het is de toekomst en we kunnen het niet blijven negeren. Je ziet dat grote bedrijven het ook doen zoals Apple, Google,... dus dan kan je niet achterblijven", vindt uitbater Schoofs.

De Truienaar kwam op het idee via een vriend die heel veel bezig is met cryptomunten. "Ik had tijdens de lockdown ook plots heel veel tijd, dus ik heb me zelf verdiept in het reilen en zeilen van bitcoins." Het is dus niet zo dat er bij zijn eigen klanten een grote vraag naar bitcoin als betalingsmiddel was. "Het is een toekomstgerichte investering. Ik verwacht binnen enkele jaren veel klanten die betalen met cryptomunten. Op dit moment zitten er tenslotte al miljoenen euro's aan bitcoins in ons land."

(Lees verder onder de foto:)

Radio 2

Bitcoin is nu nog meer een beleggingsmiddel dan een betalingsmiddel

Tim Broekmans, bitcoinexpert en oprichter van TradePremium

Volgens Tim Broekmans, bitcoinexpert uit Pelt en oprichter van bitcoin-nieuwswebsite TradePremium, zijn er steeds meer zaken die bitcoin als betaalmiddel accepteren. "Meer en meer autogarages werken bijvoorbeeld met bitcoins, maar dan voornamelijk online." Toch is het volgens Broekmans niet echt een goed idee, nóg niet althans. 

"De waarde van cryptomunten schommelt nog veel te veel. Alles is afhankelijk van wanneer iemand juist betaalt. Wanneer iemand in die schoenenwinkel betaalt op een moment dat bitcoin heel hoog staat, dan is de kans groot dat de waarde komende maanden weer fel zakt. Dan maak je als handelaar verlies. Je zou er dus zelf veel van moeten kennen en enkel op tactisch goede momenten zo'n betalingen aanvaarden", vindt de Peltenaar. "Betalen met bitcoin is wel degelijk de toekomst, maar als handelaar wacht je beter vijf tot tien jaar, tot wanneer bitcoin een vaste waarde heeft bereikt. Nu is het meer een beleggingsmiddel dan een betalingsmiddel."

Meest gelezen