Betogers tegen seksime in Australië.
AFP or licensors

Onthullingen over seks in het parlement brengen Australische regering in steeds nauwere schoentjes

In Australië staat de conservatieve regering steeds meer onder druk, nu er video's zijn gelekt waarin regeringsmedewerkers seksuele handelingen uitvoeren in het parlement. De regering lag al onder vuur omdat ze een klacht van een vrouwelijke medewerker over een verkrachting niet ernstig had genomen. Anderhalve week geleden kwamen in verschillende steden nog tienduizenden mensen op straat om de seksistische cultuur binnen de politieke klasse aan te klagen. 

Twee televisiezenders lieten gisteren beelden zien die zouden zijn gedeeld in een Facebookgroep opgericht door medewerkers van de conservatieve regering van premier Scott Morrison. De groep zou in het leven zijn geroepen om foto's en video's te delen van seks in het parlementsgebouw.

In één van de video's masturbeert een man op het bureau van een vrouwelijk parlementslid. De leden van de Facebookgroep zouden veelvuldig pornografische beelden hebben gedeeld waarop ze zelf te zien waren. "Zo vaak dat ik er immuun voor was geworden", getuigde de man die de beelden heeft gelekt gisteren bij de tv-zenders.

Er heerst een cultuur van mannen die denken dat ze alles kunnen doen wat ze maar willen

Volgens de anonieme klokkenluider hadden regeringsmedewerkers en volksvertegenwoordigers vaak seks in een gebedsruimte in het parlement, en werden prostituees naar het parlementsgebouw gebracht "voor het plezier van de parlementsleden van de coalitie". 

"Er heerst een cultuur van mannen die denken dat ze alles kunnen doen wat ze maar willen", zegt hij. Strikt genomen hebben ze wellicht geen enkele wet overtreden, "maar moreel hebben ze de bodem bereikt."

Protest tegen seksistische cultuur

Door de gelekte video's wordt de Australische regering nog meer in diskrediet gebracht. Ze lag de voorbije weken al onder vuur wegens de manier waarop ze was omgegaan met eerdere onverkwikkelijke affaires. Zoals die van een medewerkster die door een gewezen collega zou zijn verkracht, ook al in het parlementsgebouw. Haar klacht werd niet ernstig genomen.

Anderhalve week geleden kwamen in verschillende steden in Australië nog tienduizenden mensen op straat om de seksistische cultuur binnen de politieke klasse aan te klagen. Onder de noemer "#March4Justice" eisten ze gelijkheid voor mannen en vrouwen. 

De nieuwe onthullingen hebben de Australische politieke wereld een extra tik gegeven. Premier Scott Morrison zegt "geschokt" te zijn door de "beschamende" beelden, en inspanningen te willen doen om de politieke wereld aantrekkelijker te maken voor vrouwen. 

Marisa Payne, minister van Buitenlandse Zaken maar ook van Vrouwenzaken, noemt de onthullingen "meer dan ontstellend". Ze tonen meer dan ooit de noodzaak aan van het onderzoek naar de werkcultuur in het parlement, dat de regering eerder heeft bevolen."

In een reactie bij de krant Canberra Times getuigde Lidia Thorpe, politica voor de groene partij, dat ze sinds ze zes maanden geleden aan de slag ging in het parlement, al vier keer te maken heeft gekregen met seksuele intimidatie. "En dat komt van de mannen die onze wetten schrijven, die beter zouden moeten weten. Ik word er ziek van."

Meest gelezen