Stad Geel vangt ratten met slimme vallen zonder vergif: "Zo vangen we meerdere ratten tegelijk"

De stad Geel stapt over op rattenbestrijding met slimme vallen zonder vergif. De afgelopen maanden heeft de stad zogenaamde "SmarTraps" uitgetest en de resultaten waren erg positief. De vallen zijn beter voor het milieu en ze kunnen meerdere ratten tegelijk en na elkaar vangen. "Een groot voordeel is dat we het vertrouwen in de rattenpopulatie opbouwen, waardoor het gemakkelijker is om ratten te laten terugkeren", legt producent Dries Verdonck uit.

Van september tot eind januari zijn er tijdens het proefproject met de slimme vallen zo'n 90 ratten gevangen. In februari heeft de stad daarom nog meer vallen geplaatst op 15 nieuwe locaties. Sindsdien zijn er nog eens 74 ratten gedood. De slimme vallen lokken de dieren met voedsel, maar gaan niet meteen dicht zodra een rat in de val trapt. Het is de bedoeling om ratten een veilig gevoel te geven, waardoor er steeds meer terugkeren om van het voedsel te komen eten. 

Slimme sensoren

"Als we de ratten genoeg tijd geven om aan de val te wennen, dan is het gemakkelijker om meerdere ratten tegelijk te vangen", legt producent Dries Verdonck uit. "Ratten werken met een soort chemische communicatie. Ze laten een spoor achter op onze val, wat ervoor zorgt dat ratten keer op keer onze val bezoeken en dus ook keer op keer gevangen worden." 

We geven de ratten genoeg tijd om aan de val te wennen, zodat het gemakkelijker is om meerdere ratten tegelijk te vangen

Dries Verdonck, producent SmarTrap

Zodra er na verloop van tijd genoeg ratten de val gevonden hebben, gaat er door sensoren een valklep dicht. "In de vallen zitten slimme sensoren die alles monitoren. Zo weten we wanneer de ratten komen eten en met hoeveel ze zijn. In Geel staan de vallen al zes maanden op dezelfde plaats en blijven de ratten terugkeren", gaat Verdonck verder. 

Zachte dood

Bovendien zijn de nieuwe vallen ook beter voor het milieu, want ze maken geen gebruik van gif. In de plaats daarvan, vallen de dieren in een container met conserveringsalcohol. Het gaat daarbij om een zachte dood.

Een slimme rattenval in Geel.

Meest gelezen