Natuurgebied Gerhagen

Tessenderlo verzet zich tegen pijpleiding tussen Antwerpen en Duits Ruhrgebied: "Er zullen veel bossen gekapt worden" 

Tessenderlo verzet zich tegen één van de trajecten van de zogenaamde '"leidingstraat" tussen de haven van Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied. In die leidingstraat komen verschillende pijpleidingen samen, zoals pijpleidingen voor waterstof en propaangas. Over de drie mogelijke trajecten loopt momenteel een openbaar onderzoek. Een traject loopt door de toegang tot het natuurgebied Gerhagen: "Dat is onaanvaardbaar", laat burgemeester Fons Verwimp (Vooruit-SPiL) weten.

"De leidingstraat passeert de poort naar Gerhagen, en Gerhagen maakt deel uit van het Merode-gebied waarin we de afgelopen jaren flink hebben geïnvesteerd", zegt Verwimp. "En die leidingsstraat passeert door het hart van de poort. Waar de leidingstraat komt, zal een strook van 45 meter moeten gevrijwaard worden, en dat betekent dat er heel wat bossen gekapt zullen worden. Dat zal een echte aanslag zijn op de toegangspoort naar Gerhagen."

Startnota

De leidingstraat loopt mogelijk ook door de buurgemeenten Schaffen, Deurne en Meldert. Ook daar is er ongerustheid. Het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor de leidingstraat van Antwerpen naar het Ruhrgebied zit momenteel in de fase van de startnota. Daarin zitten onder meer de eerste resultaten van het onderzoek naar mogelijke tracés. Momenteel is er nog geen duidelijkheid over percelen en eigenaars die binnen die tracés zouden vallen. De publieke consultatie loopt tot 30 april. 

Meest gelezen