Videospeler inladen...

Tien doden bij schietpartij in supermarkt in Amerikaanse staat Colorado, Biden wil verbod op aanvalswapens

In Boulder, in de Amerikaanse staat Colorado, zijn tien doden gevallen bij een schietpartij in een supermarkt, onder wie ook een politieagent. Er is een verdachte opgepakt, een 21-jarige man. Over zijn motief is nog geen duidelijkheid. Het is al de tweede dodelijke schietpartij in een week tijd in de VS. President Joe Biden heeft zich uitgesproken voor een verbod op automatische aanvalswapens.  

Bij de schietpartij in een supermarkt in Boulder, een studentenstad in de Amerikaanse staat Colorado, zijn tien doden gevallen. De slachtoffers zijn winkelende mensen, tussen 20 en 65 jaar oud, en een 51-jarige politieagent.  

De agent, een vader van 7 kinderen die nog maar tien jaar als agent werkte, was als een van de eersten ter plaatse. Door de Amerikaanse president Joe Biden werd hij "een Amerikaanse held" genoemd.

Lees voort onder de kaart.

De politie werd maandagnamiddag opgeroepen omdat er geschoten werd in de lokale supermarkt. De verdachte opende het vuur toen de politie aankwam. De agenten reageerden door zelf schoten te lossen.

De opgepakte verdachte is gewond geraakt aan het been. Het gaat om een 21-jarige man, die het grootste deel van zijn leven in Colorado heeft gewoond. Over zijn motief bestaat nog geen duidelijkheid. Zijn aanvalswapen zou hij pas zes dagen voordien hebben gekocht.

Bekijk hier de beelden van zijn arrestatie en getuigenissen van klanten: (lees daaronder verder)

Videospeler inladen...

Volgens persbureau AP gaat het al om de zevende massamoord dit jaar in de VS. Daarbij zijn schietpartijen geteld waarbij minstens vier doden vallen, de schutter zelf niet meegeteld. Na een daling vorig jaar, tijdens de pandemie, lijkt er nu weer een stijging. 

Vorige week nog werden 8 mensen doodgeschoten in Atlanta, de dader daar had het gemunt op Aziatische massagesalons.  

Biden wil verbod op aanvalswapens

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich na deze zoveelste dodelijke schietpartij uitgesproken voor een verbod op aanvalswapens zoals semi-automatische wapens, en voor strengere controles op wapenbezit.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal", lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Dit is een Amerikaanse kwestie die levens zal redden

"Het is niet nodig dat ik een minuut, laat staan een uur langer wacht om stappen te ondernemen die getuigen van gezond verstand en die in de toekomst levens zullen redden", zei Biden. Dit is geen kwestie die de Amerikanen zou moeten verdelen, volgens Biden. "Het is een Amerikaanse kwestie die levens zal redden, Amerikaanse levens. We moeten iets doen."

FOTO: Politie en hulpverleners salueren het lichaam van de gedode agent dat wordt weggebracht
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen