FOTO: Een vaccinatiecentrum in Colfontaine (Henegouwen)
BELGA

1 miljoen Belgen hebben minstens 1 prik gekregen: wie zijn ze? En zien we al een versnelling?

Intussen zijn 1 miljoen mensen in ons land gevaccineerd met zeker één dosis van een coronavaccin: 1.010.181 om precies te zijn. Dat is 11 procent van de volwassen bevolking. 450.896 mensen (4,9 procent) hebben ook al hun tweede dosis gekregen. Over de vaccinatiestrategie is al heel wat gezegd en geschreven, maar hoever staat ons land nu eigenlijk op dit moment?

We hebben het in dit artikel over de vaccinatiecijfers die gecommuniceerd worden door Sciensano. Het dashboard met de gedetailleerde cijfers vind je hier. Zij baseren zich op de geregistreerde vaccinaties. Daar kan volgens statisticus Bart Mesuere (UGent) tot een week vertraging op zitten.

Wie is al gevaccineerd?

Als we kijken naar de leeftijdsverdeling, zien we dat het grootste aantal veruit bij de 85-plussers zit. Dat is uiteraard geen verrassing, want onze vaccinatiestrategie is erop gericht om de meest kwetsbaren eerst te vaccineren. Van hen is op dit moment 45,7 procent al gevaccineerd. Bij de 75-84-jarigen is dat 15,9 procent. Bij de overige leeftijdsgroepen ligt het cijfer op 8 à 10 procent.

Tussen Vlaanderen en Wallonië is er amper verschil met een vaccinatiegraad (voor de volwassen bevolking) van respectievelijk 11,4 en 11,3 procent. Brussel loopt met 7,2 procent achterop.

Bekijk op deze grafiek het verloop van de vaccinatiecampagne (en lees daaronder voort):

In de woonzorgcentra zijn de vaccinaties intussen vrijwel afgerond. Uit de Vlaamse cijfers (die je kan raadplegen op laatjevaccineren.be) blijkt dat slechts 3,6 procent van de bewoners niet kon of niet wilde gevaccineerd worden. Bij het personeel ligt dat cijfer op ruim 12 procent. Dat zijn niet allemaal vaccinweigeraars, het kan ook om bijvoorbeeld medische redenen zijn. In Brussel en Wallonië is de bereidheid een stuk lager. De vaccinatiecampagne heeft al een duidelijk effect op de cijfers. Uit de woonzorgcentra komen nog amper ziekenhuisopnames en overlijdens.

De tweede groep die het verste staat, is het ziekenhuispersoneel. In Vlaanderen zijn 88 van de 90 ziekenhuizen gestart met vaccineren. Ruim 80 procent van het personeel kreeg al minstens één prik. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal", lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Waar staat de vaccinatiecampagne nu?

In de huidige fase worden ook eerstelijnszorgverleners (zoals huisartsen, tandartsen en thuisverplegers), personeel en bewoners van zorginstellingen en thuiswonende 65-plussers gevaccineerd, de oudsten eerst. De vaccinatiestrategie verschuift daarmee meer en meer naar de vaccinatiecentra. Vanaf begin volgende maand komen ook de risicopatiënten aan bod.

Hoe zit dat nu concreet? We zoomen even in op deze week in Vlaanderen. Volgens de planning van het Agentschap Zorg en Gezondheid zullen 154.257 vaccins worden gezet. Het leeuwendeel van de spuitjes vindt plaats in de vaccinatiecentra. Het gaat dan om thuiswonende ouderen en zorgverleners, maar her en der worden ook agenten (prioritair beroep) of vrijwilligers in de centra al gevaccineerd, bijvoorbeeld omdat er afzeggingen zijn.

37.530 prikjes zijn voorbehouden voor de ziekenhuizen (vooral voor de tweede prik dan), terwijl de collectieve zorginstellingen kunnen rekenen op 18.630 coronavaccins. Verder zijn er deze week ook nog 10.998 vaccins voorzien voor de assistentiewoningen en worden er nog 204 prikjes toegediend in de woonzorgcentra.

Gaat het al sneller?

Hoe snel of traag gaat het nu vooruit? In de cijfers van Sciensano zien we in de voorbije weken een gestage toename. Vorige week ging het om zo'n 246.000 prikken voor het hele land, de week daarvoor waren het er ruim 183.000.

Maar de leveringsproblemen, vooral bij AstraZeneca, blijven een constante zorg. Vanaf midden april kan ons land normaal gezien rekenen op een eerste levering van het vaccin van Johnson & Johnson, waarvan één dosis volstaat. Die leveringen zouden dat moeten compenseren.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) stelt zich als doel om elke volwassen Vlaming minstens één coronaprik te kunnen aanbieden voor 11 juli, onder het voorbehoud dat de farmabedrijven hun beloftes kunnen inlossen. Om dat doel te realiseren, zal in elk geval een forse versnelling nodig zijn. "Globaal gezien zitten we op schema, maar alles hangt af van de leveringen", zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Lees voort onder de afbeelding.

In Brussel ligt de vaccinatiegraad momenteel lager dan in Vlaanderen en Wallonië, maar men maakt zich wel sterk dat er nu versneld wordt. Vorige week zijn 26.000 vaccins gezet, de komende twee weken worden dat er naar schatting telkens 40.000.

De personen die zich laten vaccineren kunnen nu terecht in negen Brusselse vaccinatiecentra. Gisteren zijn nieuwe vaccinatiepunten geopend in Anderlecht, Sint-Lambrechts-Woluwe en Ukkel. 

Waar staan we in vergelijking met de rest van Europa?

De vaccinaties hebben (nog) geen grote impact op de coronamaatregelen, aangezien het overgrote deel van de algemene bevolking nog niet is gevaccineerd. Dat leidt tot heel wat frustratie en ergernis, zeker nu de coronacijfers weer fors stijgen. Landen als Israël, de VS, Chili en het Verenigd Koninkrijk (zij het met een andere strategie) staan al veel verder met de vaccinaties.

Kijken we naar de rest van de Europese Unie, dan zitten we rond het gemiddelde. Voor de gehele EU ligt de vaccinatiegraad op 10,4 procent (minstens 1 prik) en 4,5 procent (volledig gevaccineerd), volgens de vaccinatietracker van het ECDC, het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding. 

Die cijfers zijn wel niet voor elke lidstaat even recent (ook voor ons land lopen ze nog wat achter). Het geeft wel een indicatie dat de cijfers in de meeste lidstaten heel dicht bij elkaar liggen. Uitschieters in positieve zin zijn onder meer Malta, Hongarije en Finland.

BEKIJK - In deze video vertelt viroloog Johan Neyts over de bijwerkingen van vaccins en hoe die onderzocht worden.

Videospeler inladen...

Meest gelezen