Videospeler inladen...

Coronavaccin voor 65-plussers, politieagenten of leerkrachten: lokale zones werken volgens eigen reservelijsten 

Ruim 1 miljoen mensen in ons land hebben al zeker 1 vaccinatie tegen COVID-19 gekregen, dat is 11 procent van de volwassen bevolking. Momenteel komen in principe 65-plussers aan de beurt, maar op verschillende plaatsen hebben ook politieagenten al een prik gekregen en onder meer in Vilvoorde kunnen binnenkort ook leerkrachten al een telefoontje krijgen dat ze naar het vaccinatiecentrum mogen komen. 

Wanneer iemand niet komt opdagen voor zijn prik, dan kunnen de vaccinatiecentra mensen oproepen die op een reservelijst staan. Wie via die reservelijsten wordt opgeroepen, kan verschillen van eerstelijnszone tot eerstelijnszone.

Wat vaak terugkomt op dit moment zijn de interventie-eenheden van politie en brandweer die op het einde van de dag opgebeld worden. Die mensen kunnen vrij snel naar een vaccinatiecentrum komen waardoor overgebleven vaccins niet verloren gaan.

In andere eerstelijnszones zijn er, in functie van de algemene vaccinatiestrategie, in de eerste plaats reservelijsten van 65-plussers. Die mensen kunnen zich online aanmelden voor zo'n lijst, waarna ze kunnen opgebeld worden om onmiddellijk een prik te krijgen als een uitgenodigde niet is komen opdagen. 

Er zijn ook gemeenten als Halle en Vilvoorde waar er ook al een reservelijst is van leerkrachten, die binnenkort aan de beurt kunnen komen als iemand uit de reguliere vaccinatiestrategie niet komt opdagen.

Bekijk hier de journaalreportage over de discussie over prioriteit voor leerkrachten: (lees daaronder verder)

Videospeler inladen...

Uitnodiging

De meeste vaccinatiecentra in Vlaanderen roepen mensen op volgens de centrale Vlaamse strategie, waarbij in de oproepingsbrief een dag en uur van de afspraak vastligt. Daar is bevestigen niet verplicht en hebben vaccinatiecentra geen volledig zicht op wie echt zal komen opdagen. Reservelijsten kunnen in dat geval handig zijn.

In gemeenten zoals Leuven, Antwerpen en Gent kan je met de brief zelf een afspraak boeken en weten ze dus beter hoeveel mensen ze effectief mogen verwachten. Reservelijsten zijn daar minder nodig. 

Beke roept op: "Maximaal vaccineren van 65-plussers"

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) bevestigt dat vaccinatiecentra eigen reservelijsten kunnen opmaken. Maar hij roept op om daarbij voorrang te geven aan de meer kwetsbare ouderen. "Wanneer er mensen niet komen opdagen, dan moet men van die reservelijst gebruikmaken."

"Dat hoeft niet strikt genomen via het principe van oudste eerst: 65-plus is een voldoende criterium. Wanneer die lijst zou uitgeput zijn, dan kan men gebruikmaken van groepen die snel mobiliseerbaar zijn. Dat kan gaan over mensen bij de politie, kleuterleiders of personen werkzaam in de kinderopvang."

"Ik zou iedereen willen oproepen om zich volledig te scharen achter de vaccinatiestrategie, achter het maximaal vaccineren van 65-plussers."

Meest gelezen