Jonas Roosens

Vilvoorde geeft leerkrachten voorrang bij vaccinatie: "Dit moet als we de scholen open willen houden"

In Vilvoorde en Machelen krijgen leerkrachten vanaf volgende week voorrang op het coronavaccin. Dat meldt de krant De Morgen. Het vaccinatiecentrum heeft een reservelijst aangelegd van leerkrachten. Telkens wanneer andere mensen niet ingaan op hun uitnodiging mogen zij in hun plaats langskomen voor een spuitje. Burgemeester Hans Bonte (Vooruit) van Vilvoorde gaat daarmee in tegen het advies van de Vlaamse regering. 

Leerkrachten uit scholen in Vilvoorde en Machelen krijgen vanaf volgende week voorrang bij de vaccinatie tegen corona. Dat heeft burgemeester Hans Bonte van Vilvoorde beslist. Telkens wanneer andere mensen niet ingaan op hun uitnodiging mogen leerkrachten in hun plaats langskomen voor een spuitje. "Als je de scholen wil openhouden, moeten de  leerkrachten zo snel mogelijk gevaccineerd worden", vindt de burgemeester:

Geen vaccin verloren laten gaan

"Wij willen niet dat er één vaccin verloren gaat", stelt Bonte. "We mikken in eerste instantie op de groep senioren. Maar sommige mensen komen niet opdagen. Dat aantal no shows loopt soms op tot 20 à 25 procent. Die gaten hebben we tot nu opgevuld met mensen van politie en brandweer en met de vrijwilligers van het vaccinatiecentrum. Die zijn nu allemaal aan de beurt geweest en dat betekent dat we nu de leerkrachten kunnen voorlaten."

Veel scholen

"Er zijn veel scholen in Vilvoorde, met heel wat leerlingen en leerkrachten. We zien dat het coronavirus daar veld wint, zowel bij de leerkrachten als de leerlingen. Om de haverklap moeten klassen of scholen dicht door besmettingen. Als we de scholen open willen houden, zoals de Vlaamse regering dat wil, dan moeten we nu de leerkrachten voorrang geven. En dat is wat we nu doen", stelt Bonte.

Versnippering

Bonte hekelt ook de strategie om het coronavirus te bestrijden. "De bevoegdheden zijn hopeloos versnipperd en dat zorgt voor een erg trage besluitvorming. Er ontbreekt duidelijk een eenheid van commando. Men moet snel en doortastend kunnen reageren. Maar in plaats daarvan blijft men bijvoorbeeld eindeloos discussiëren over welke beroepsgroepen voorrang moeten krijgen bij de vaccinatie."

Meest gelezen