Uitbaters 't Keteltje naar de cel voor mensenhandel: belangrijk precedent volgens Payoke

De uitbaters van 't Keteltje in Antwerpen kregen celstraffen van 3 en 4 jaar met uitstel voor mensenhandel. Het café was jarenlang één van de meest beruchte van het Antwerpse Schipperskwartier. Het had een reputatie omdat er veel jonge vrouwen, vooral Nigeriaanse, die in de prostitutie gedwongen werden, daar hun klanten zochten. Volgens Payoke, dat slachtoffers van mensenhandel en sekswerkers ondersteunt, is deze uitspraak een belangrijk precedent. 

De veroordeelde uitbaters zijn een man (75) uit Stabroek en zijn zoon (32). Ze kregen respectievelijk 4 en 3 jaar cel met uitstel voor mensenhandel. Ze mogen ook tien jaar lang geen drankgelegenheid meer uitbaten. Daarnaast werd ook een illegaal vermogen van 175.000 euro verbeurd verklaard. Twee jaar geleden werd café 't Keteltje definitief gesloten. 

Naast de uitbaters werden ook twee barmannen veroordeeld tot 30 maanden cel met uitstel en een beroepsverbod van vijf jaar. Een vaste klant, die meisjes naar het café bracht en een afwerkplaats ter beschikking stelde, kreeg een jaar cel met uitstel. 

"De uitspraak is een belangrijk precedent," zegt Klaus Vanhoutte van Payoke, de organisatie die slachtoffers van mensenhandel ondersteunt, "omdat ontzettend veel mensen oogluikend toestaan wat er onder hun neus gebeurt en daar soms zelfs een graantje van meepikken. Zo lang we dat als maatschappij toestaan, is de strijd tegen mensenhandel een moeilijke oefening. Ik denk dat het parket en de rechtbank in Antwerpen nu duidelijk hebben getoond, dat dit niet meer kan."

't Keteltje werd na de definitieve sluiting twee jaar geleden failliet verklaard. 

Meest gelezen