PRE

"Lockdown" hangt weer in de lucht: welke maatregelen liggen op tafel bij het Overlegcomité?

Het Overlegcomité zit momenteel samen om strengere coronamaatregelen te bespreken. Waar de verschillende regeringen van ons land vrijdag enkel nog versoepelingen uitstelden, lijdt het nu niet langer twijfel dat er gevoelige verstrengingen in de pijplijn zitten. Een zware lockdown zoals in maart vorig jaar moeten we niet verwachten, maar het dreigt weer een donkere dag te worden voor sommige sectoren. Waarschijnlijk weten we vanmiddag meer.

Een nieuwe lente, een nieuwe lockdown? Een jaar na het ingaan van de eerste lockdown hangt het gevreesde l-woord opnieuw in de lucht. De komende uren wordt het voor verschillende sectoren weer de adem inhouden, in afwachting van nieuwe maatregelen die de snel stijgende coronacijfers weer naar beneden moeten krijgen.

Die cijfers zijn al een poosje aan het stijgen, maar toen premier Alexander De Croo (Open VLD) gisteren te horen kreeg dat er maandag ruim 280 nieuwe covidpatiënten in ’s lands ziekenhuizen waren opgenomen, gingen de alarmbellen luider klinken. Na overleg met coronacommissaris Pedro Facon heeft hij beslist om het Overlegcomité van vrijdag te vervroegen naar vanmorgen om 9 uur.

Bekijk hier de vooruitblik van Wetstraatjournalist Bart Verhulst uit “Het Journaal” van gisteravond en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Ter voorbereiding heeft de premier gisteren overlegd met de ministers-presidenten van de verschillende deelstaten én met de top van zijn federale regering om de violen al te stemmen. Dat is niet eenvoudig, want de Vlaamse regering heeft bijvoorbeeld altijd op de rem gestaan om de scholen te sluiten en gisteravond was daar nog geen eensgezindheid over.

Welke maatregelen?

Welke maatregelen mogen we vandaag dan wel verwachten? Het is weinig waarschijnlijk dat het land weer zo stevig op slot gaat als in de lente van vorig jaar. Er wordt eerder gekeken naar de maatregelen die getroffen werden tijdens de tweede lockdown, in de herfst, al zijn de omstandigheden nu wel beter. Toen werd o.a. de schoolvakantie verlengd en moesten de niet-essentiële winkels de deuren sluiten. 

Die laatste maatregelen worden nu mogelijk weer getroffen. Als de niet-essentiële winkels weer dichtgaan, zou er wel een mogelijkheid voor take-away worden voorzien, zoals bij de horeca. Ook de contactberoepen, die pas sinds begin deze maand weer aan de slag mochten, moeten mogelijk weer de deuren sluiten. "De ochtend" op Radio 1 kon vanmorgen spreken met vicepremier Petra De Sutter (Groen). Ook zij keek naar de contactberoepen. "Dan spreken we over de kappers, jammer genoeg", aldus De Sutter.

Over een eventuele verlenging van de paasvakantie zal nog een hartig woordje moeten worden gesproken. Er wordt bekeken of die volgende week al kan beginnen, een week eerder dan gepland, maar het blijft een enorm heikel punt. Of de scholen zullen sluiten is niet duidelijk. "Er zal een extra pakket maatregelen komen, en dit zal logischerwijs ook op tafel liggen", onderstreepte De Sutter.

Maatregelen die alvast niet (!) zullen worden getroffen: het vervroegen van de avondklok (te controversieel), het verbieden van niet-essentiële verplaatsingen (te veel tegenstand van mensen met een tweede verblijf) en de sluiting van bedrijven in niet-essentiële sectoren (te grote economische impact). Ook De Sutter bevestigde dat er geen verbod op niet-essentiële verplaatsingen komt, en dat een vervroegde avondklok er waarschijnlijk ook niet komt.

Wanneer?

Wanneer zouden die nieuwe maatregelen ingaan? Omdat de politiek de urgentie inziet van de maatregelen, zal er niet getalmd worden en zullen de nieuwe maatregelen al vrij snel ingaan. 

Al zijn er altijd wel een paar dagen nodig om een nieuw Ministerieel Besluit te schrijven en de getroffen sectoren moeten ook de tijd krijgen om zich voor te bereiden. Als de paasvakantie al volgende week zal beginnen, dan moet ook iedereen de tijd krijgen om de opvang van de kroost te regelen. 

En hoelang zullen die nieuwe maatregelen dan gelden? Tot nu toe wilde het Overlegcomité altijd twee data vrijwaren: 19 april om de scholen weer helemaal te openen en 1 mei om de horeca weer te laten openen. Als we even rekenen, komen we al gauw aan drie of vier weken uit.  

Gisteren pleitte professor psychiatrie Inez Germeys nog voor een korte maar krachtige lockdown. Het is nog maar de vraag of een korte lockdown wel zal volstaan om de cijfers voldoende naar beneden te krijgen. Het afgelopen jaar heeft alvast getoond dat het helaas niet zo werkt. Het zullen vooral de cijfers zijn die zullen bepalen hoelang de nieuwe maatregelen zullen duren. 

Meest gelezen