Jonas Verhulst KMDA

Zeeleeuwen verdwijnen uit Antwerpse Zoo: "Dierenwelzijn blijft onze hoogste prioriteit, dat is hier niet haalbaar"

De zeeleeuwen verdwijnen binnenkort uit de Zoo van Antwerpen. Het gaat om 4 dieren: Kees, Zilver, Luna en Zoë. De Zoo kan hen niet meer houden, want het lukt niet om voor hen een optimale verblijfplaats te creëren. "Dierenwelzijn blijft voor ons de hoogste prioriteit. Nu blijkt dat we dat niet kunnen verzoenen met de bezoekersbeleving en ons beschermd erfgoed", zegt woordvoerder Ilse Segers aan Radio 2 Antwerpen. 

In oktober 2019 deed de Antwerpse Zoo nog plannen uit de doeken om het Jubileumcomplex te renoveren. Dat is de plaats waar onder meer de zeehonden en zeeleeuwen verblijven. Tijdens het ontwerpen merkte de dierentuin echter dat ze de regels met betrekking tot het beschermd erfgoed en die van het dierenwelzijn jammer genoeg niet kan combineren. De zeeleeuwen moeten dus verhuizen. De mannetjes verhuizen binnenkort naar Engeland en de twee vrouwtjes zullen een nieuwe groep vormen in Duitsland. 

"Jammer, maar normale gang van zaken"

"De verzorgers vinden dat zeker jammer", reageert woordvoerder Ilse Segers. "Maar anderzijds komen er elke maand wel nieuwe dieren of verhuizen onze dieren geregeld in het kader van een kweekprogramma. Dat is eigen aan de dierentuin, zeker als je internationaal samenwerkt."

Elke maand komen er wel nieuwe dieren of verhuizen onze dieren. Dat is eigen aan een dierentuin

Woordvoerder Ilse Segers

In de app van Radio 2 kwamen vanmorgen al verschillende reacties binnen op het nieuws. De zeeleeuwen blijken een heuse trekpleister in de Antwerpse Zoo. Ex-stagiair Matthew Everaert vertelde in Start Je Dag meer over de 6 weken waarin hij de dieren verzorgd heeft: "Zeeleeuwen zijn heel intelligente en lieve beestjes. En als ze hun goesting niet krijgen, dan hoor je ze ook wel", lacht hij. "Het is heel jammer dat ze verdwijnen, maar ik schrik er niet van. Als je rekening wil houden met het welzijn van de dieren, dan is het inderdaad beter dat ze verhuizen." 

Trainen met verhuiskist

Wanneer de zeeleeuwen precies naar het buitenland vertrekken, dat is nog niet geweten. Wel zouden ze nog voor de zomer verhuisd moeten zijn. "We werken op het ritme van de dieren. Ze krijgen nu de tijd om gewend te geraken aan de verhuiskist. We zullen hen trainen om daar uit zichzelf in te kruipen. Dat zullen de mensen vanaf deze week ook kunnen zien", vertelt Segers. 

Na de verhuis zullen de zeehonden de plaats van de zeeleeuwen innemen. De zeehonden keren dan eigenlijk terug naar hun vertrouwde plek, waar de zeeleeuwen nu tijdelijk verblijven.

Ex-stagiair Matthew Everaert uit Duffel met een van de zeeleeuwen.

Meest gelezen