Zottegem en Brakel annuleren nu al sportkampen in paasvakantie: “Veiligheid en gezondheid staan momenteel boven alles”

Zottegem heeft beslist om de sportkampen en de speelpleinwerking in de paasvakantie nu al te annuleren. De gemeente vindt de kampen door de strenge maatregelen onmogelijk om te organiseren. “Een tweede reden is het hoge aantal besmettingen in onze regio”, vertelt burgemeester Jenne De Potter (CD&V).

Volgens de coronamaatregelen van de federale overheid mogen jeugdkampen nog doorgaan, maar wel onder strikte voorwaarden. Overnachtingen zijn niet toegelaten, en de groepen mogen uit maximaal 10 personen bestaan. “De strenge maatregelen maken het eigenlijk praktisch onmogelijk om dat te gaan organiseren. We moeten werken met maximaal 10 kinderen per bubbel, aparte toiletten en aparte kleedkamers. Dat is niet haalbaar”, zegt burgemeester van Zottegem, Jenne De Potter (CD&V).

Veel besmettingen in de regio

De gemeente vindt het momenteel ook niet veilig genoeg om kampen te organiseren. “We maken ons zorgen om het hoge aantal besmettingen in onze regio. Op dat vlak staan we aan de top in Oost-Vlaanderen. We zien toch redelijk wat scholen in Zottegem, en aangrenzende gemeenten, die in quarantaine zijn.”

De Potter loopt daarom liever niet het risico om in de paasvakantie schoolbubbels te laten mengen met elkaar. “Dan zouden we een aantal klassen of scholen misschien in quarantaine moeten plaatsen, omdat kinderen, leerkrachten of begeleiders besmet uit de vakantie zouden komen.”

Noodopvang

De burgemeester begrijpt dat hij met deze maatregelen zo’n 200 kinderen uit Zottegem gaat moeten teleurstellen: “Vermoedelijk zullen ook heel wat ouders teleurgesteld zijn, omdat ze ook voor opvang moeten zorgen wanneer ze zelf moeten gaan werken, maar ik denk dat de veiligheid en de gezondheid van iedereen nu boven alles moet staan.”

Ouders die door deze beslissing geen opvang meer kunnen vinden voor hun kinderen in de paasvakantie,  kunnen terecht in een speciale noodopvang van de stad. “Dat geldt voor ouders waarbij het echt niet lukt, geen opvang hebben, en reeds ingeschreven waren bij sportkampen of speelpleinwerking. Dat zal voor een beperkt aantal kinderen zijn tot en met 11 jaar”, aldus De Potter.

Terwijl ons land donkerrood kleurt zoveel jongeren samenbrengen, zou niet wijs zijn

Marc De Pessemier, schepen van Jeugd en Sport Brakel

Ook buurgemeente Brakel annuleert alle jeugd- en sportkampen tijdens de paasvakantie. Om dezelfde redenen, legt schepen van Jeugd en Sport Marc De Pessemier (Open VLD) uit: "De jongste coronamaatregelen gebieden om met bubbels van maximum tien jongeren te werken. Daarbovenop komt dat kinderen uit andere klassen en scholen niet mogen gemengd worden in de bubbels. Dat is onhaalbaar. We zouden de jongeren in zulke kleine groepjes moeten indelen, dat zelfs onze grote sporthal te klein is om een en ander veilig te organiseren." Ook het aantal besmettingen laat geen kampen toe "Het zou niet wijs zijn om terwijl ons land donkerrood kleurt op de coronakaart en het accent van de besmettingen bij de jeugd ligt, zoveel jongeren bijeen te brengen." In Brakel waren 70 kinderen ingeschreven voor een kamp tijdens de paasvakantie. De kinderopvang wordt niet geannuleerd. 

kasto80

Meest gelezen