"Het is mijn fout, mijn excuses", bondskanselier Merkel trekt pas afgesproken "paaspauze" na één dag weer in

In Duitsland draait de regering van bondskanselier Angela Merkel één van de coronamaatregelen die gisteren pas afgesproken was, alweer terug. De zogenoemde "paaspauze", een strengere lockdown van de donderdag voor Pasen tot en met paasmaandag, leidde tot een storm van kritiek. Inderhaast schrapt Merkel de paaspauze door "praktische en juridische bezwaren" en ze gaat daarbij door het stof: "Het is mijn fout, waarvoor ik mij verontschuldig".

Dinsdag om halfdrie 's nachts was er witte rook in Berlijn, na uren van moeizaam overleg hadden de regering van bondskanselier Merkel en de minister-presidenten van de 16 deelstaten een akkoord bereikt. 

De lockdownmaatregelen werden verlengd en er kwam een "paaspauze", wat in de periode van Witte Donderdag tot paasmaandag nog strengere maatregelen inhield om het sociale leven zo goed als volledig lam te leggen. Dat betekende onder meer dat donderdag en zaterdag beschouwd werden als "rustdag" en dat de meeste winkels dicht zouden blijven, alleen voedingswinkels mochten op zaterdag open. Religieuze vieringen konden alleen digitaal plaatsvinden.

Na die aankondiging in de vroege ochtenduren ontstond er een storm van kritiek. Al gauw bleek de "paaspauze" een plan B te zijn dat niet echt doorsproken of doordacht was. Achter die aankondiging bleek een grote praktische leegte te zitten. Zo’n verplichte rustdag, was dat dan zoiets als een feestdag? Hoe zit dan dat met het loon van iemand die moest "rusten"? En krijgt iemand die door de omstandigheden wel moet werken, dan extra loon? Allemaal open vragen, waar de regering van Merkel geen antwoord op kon vinden. 

"Het is mijn fout"

Toch was de verbazing groot toen Merkel inderhaast een nieuwe vergadering met de deelstaatregeringen bijeenriep. In een korte persconferentie nadien zei Merkel dat ze de paaspauze intrekt. Praktisch en juridisch was het niet mogelijk om op korte tijd de beslissing om te zetten. 

"Een fout is een fout", zei Merkel, "en die moet dan zo snel mogelijk worden gecorrigeerd". Al is het opvallend dat Merkel daarvoor alleen de verantwoordelijkheid opneemt, en zelfs door het stof kruipt: "Ik heb de eindverantwoordelijkheid, dus is het mijn fout, ik verontschuldig me bij de bevolking voor de extra onzekerheid." (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

De andere maatregelen blijven wel tot half april behouden, wat betekent het aantal contacten beperkt blijft en dat de meeste horeca dicht blijft, net als een groot deel van de winkels. De regels verschillen licht per deelstaat.

Beluister hieronder het gesprek met Jeroen Reygaert, in De Wereld Vandaag op Radio 1, over de excuses van Merkel

Meest gelezen