Aalst gaat strenger controleren op zwerfvuil: "Sinds de coronapandemie is het een echte plaag"

Aalst gaat strenger controleren op zwerfvuil. De stad gaat extra vuilnisbakken plaatsen, sneller vuilnisbakken ledigen en mensen beboeten die sluikstorten. Door de coronacrisis komen er meer mensen buiten, en dat zorgt ervoor dat er meer afval in de stad ligt. “Er moet iets gebeuren”, klinkt het. 

“Aalst is een centrumstad en dat zorgt ervoor dat we sowieso veel geconfronteerd worden met zwerfvuil”, zegt schepen Jean-Jacques De Gucht (Open VLD). “We willen in de toekomst nog meer sensibiliseren en zullen ook mensen straffen die moedwillig afval achterlaten.” Wie betrapt wordt op sluikstort krijgt een boete die kan oplopen tot 250 euro. “Je kan op 2 manieren omgaan met sluikstort: je kan het loslaten en ervoor zorgen dat het zwerfvuil constant wordt opgehaald, of je kan er iets aan doen. Wij kiezen voor een combinatie van beide.”

We gaan mensen straffen die moedwillig afval achterlaten
Schepen Jean-Jacques De Gucht (Open Vld)

Vuilnisbakkenplan

In de stad komen onder meer slimme vuilnisbakken. Dat zijn bakken waarbij je een signaal krijgt als hij vol zit. Op die manier kan het afval snel weggehaald worden. “Maar we hebben ook een vuilnisbakkenplan”, gaat De Gucht verder. “We brengen in kaart waar er extra vuilnisbakken nodig zijn, en we bekijken welke snel vol raken, die worden in de toekomst dan sneller geleegd.” 

Jongeren sensibiliseren

Scholen en verenigingen in Aalst kunnen bij de gemeentediensten knijpertjes en vuilniszakken ophalen om in groep zwerfvuil te rapen. “Dat zorgt ervoor dat de jeugd snel geconfronteerd wordt met de gevolgen van zwerfvuil. Dat is goed voor de toekomst.” De stad bekijkt ook op welke manier ze het beste vuilbakken kunnen inrichten in schoolomgevingen.

kasto80

Meest gelezen