Radio 2

Zaventem kiest voor afkoelingsperiode na stijgend aantal besmettingen: sportclubs voelen zich geviseerd

De gemeente Zaventem wil de richtlijnen van het Overlegcomité niet afwachten en kiest nu al voor een afkoelingsperiode. Het aantal besmettingen bij jonge kinderen en hun ouders stijgt duidelijk en daarom neemt de gemeente zelf preventieve maatregelen om een mogelijke derde golf in te dijken.

Het Overlegcomité komt straks om 9 uur samen over mogelijk nieuwe coronamaatregelen, maar heel wat gemeenten wachten die nieuwe richtlijnen niet af. In Zaventem wordt gekozen voor een afkoelingsperiode: alle buitenschoolse activiteiten zijn nu al verboden, de bibliotheek en het cultuurcentrum zijn ook gesloten. Ook scouts, chiro en sportclubs moeten tijdelijk stoppen. Speelpleintjes blijven wel toegankelijk, al wordt gevraagd om bij drukte toch niet te blijven hangen. De gemeente hoopt zo het aantal coronabesmettingen in te perken, want de cijfers in Zaventem stijgen sterk. 

"Wij voeren een korte maar drastische afkoelingsperiode in die vanaf nu ingaat en loopt tot aan het paasweekend van maandag 5 april", zegt burgemeester Ingrid Holemans (Open VLD). "Daarna volgt er een nieuwe evaluatie. Op deze manier doen we al het mogelijke om het aantal besmettingen terug te dringen om hopelijk toch nog de geplande initiatieven tijdens de paasvakantie, zoals speelplein en sport- en cultuurstages, te redden." 

Onbegrip

De beslissing van het gemeentebestuur kan op weinig begrip rekenen. Vooral sportclubs voelen zich geviseerd. "Ik begrijp het niet. Ik vind dat die maatregelen nogal ver gaan", zegt Stijn Van Cutsem van tennisclub Tenza. "En dat terwijl andere sectoren veel minder of niet geviseerd worden en er uiteindelijk vandaag een Overlegcomité gepland staat waar men gemakkelijk had kunnen wachten op wat daar beslist werd."

Meest gelezen