Radio 2

Alpaca's uit Gentse garageboxen in beslag genomen

De 2 alpaca’s, die sinds 2019 in garageboxen leven in de Gentse wijk Brugse Poort, zijn  in beslag genomen door  Dierenwelzijn en de Gentse politie. De dieren verblijven nu in dierenopvang "De ark van Pollare" in Lennik. 

Sinds september 2019 stond alpaca Kozemietje rustig te grazen op een privéterrein van garageboxen in de Meibloemstraat in de Gentse wijk Brugse Poort. Het dier was aangekocht door een buurtbewoner. Die wilde zijn dochter plezieren wanneer ze bij hem op bezoek kwam. Het dier at het onkruid dat tussen de tegels groeide op en kon schuilen in een garagebox die omgebouwd was tot een soort van stal. 3 maanden later kreeg de alpaca het gezelschap van een soortgenoot. 

Dieren zorgden voor verdeeldheid in de buurt

Buurtbewoners vonden het wel grappig en leuk om de dieren daar bezig te zien, anderen stelden zich toch vragen bij het welzijn van de alpaca's. Er kwamen klachten en de politie ging ook langs . De dieren bleken wel gezond maar er kon toch een en ander verbeteren aan hun verblijfsplaats. Er werd ook contact opgenomen met Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid. Die hebben geprobeerd afspraken te maken met de man, maar dat verliep behoorlijk stroef. 

Tijd voor actie

Vanmorgen is dan beslist dat het tijd werd voor actie. Een inspecteur van Dierenwelzijn is samen met enkele medewerkers van dierenasiel "De ark van Pollare" naar de Brugse Poort getrokken om de dieren op te halen. Ze kregen daarbij ondersteuning van de Gentse politie.. Politiewoordvoerder Bart De Cocker: "De eigenaar was, begrijpelijk, niet tevreden dat die dieren werden opgehaald en dat is dan ook niet zonder slag of stoot gebeurd. De eigenaar riep allerlei verwijten en heeft ook een emmer water in de richting van die mensen gegooid. Maar uiteindelijk zijn die beestjes goed en wel vertrokken naar de vzw, die eigenlijk een asiel voor weidedieren is".

De eigenaar zal nu enkele regels opgelegd krijgen door de dienst Dierenwelzijn en hij krijgt 2 maanden de tijd om die op te volgen. Als hij die niet opvolgt, is hij zijn dieren definitief kwijt. 

kasto80

Meest gelezen