Copyright 2015, Sebastian Arning, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Blankenberge verbiedt alcohol op openbare plaatsen: “Zo willen we discussies rond de coronaregels vermijden”

In Blankenberge mag je vanaf zaterdag geen alcohol meer drinken op het openbaar domein. Wie toch betrapt wordt, riskeert een boete van 250 euro. “De nieuwe regel helpt ons om de coronamaatregelen te handhaven”, zegt burgemeester Daphné Dumery (N-VA).

Wie een pintje of cava drinkt op het strand in Blankenberge, riskeert voortaan een boete van 250 euro. Daarmee wil de stad onduidelijkheid bij zijn inwoners, rond de coronaregels, aanpakken. “Zo’n maatregel gaat ons helpen om andere coronamaatregelen beter te volgen en te handhaven. Het is ook duidelijk voor iedereen. Gouverneur Carl Decaluwé steunt ons hierbij volledig”, vertelt burgemeester Daphné Dumery (N-VA).

Nu de horeca dicht is, trekken mensen al eens een fles wijn of blikje bier open in een park of op het strand. Vorige zomer heeft dat nog tot zware rellen op het strand geleid. Dat wil de burgemeester niet meer. “We hebben in het verleden gezien dat de meeste overtredingen op de coronamaatregelen of discussies met de politie, vaak terug te leiden waren tot alcoholgebruik op het openbaar domein.”

Uitzondering voor strandcabines

Niet enkel op het strand, maar ook in de buurt van het station of het centrum was er afgelopen zomer geregeld sprake van overlast door alcoholgebruik. De stad zal vooral op deze plaatsen signalisatie aanbrengen om de mensen te wijzen op het tijdelijke verbod. “We houden deze maatregel zo lang aan als nodig, en koppelen een eventuele versoepeling niet aan andere versoepelingen. Wanneer we voelen dat deze regel disproportioneel wordt, gaat het verbod op de schop.”

Het alcoholverbod op openbaar domein gaat vanaf zaterdag in, maar laat wel één uitzondering toe: mensen met een strandcabine mogen voor hun strandhuisje wél nog alcohol drinken. “Dat zien we eigenlijk als het verlengde van de huiselijke sfeer”, aldus Dumery.

Meest gelezen