CO2-kanarievogels steeds populairder: "Mensen nemen ze overal mee naartoe"

De CO2-kanarievogels van natuurkundige Alexandra Lybaert worden binnenkort ingezet in alle kleuter- en basisscholen in Beringen, en winnen dus klaarblijkelijk aan populariteit. De digitale vogel meet de luchtkwaliteit en geeft aan wanneer die niet goed is. Eerder werkte al één scholengroep in Beringen met zulke kanaries.

"Little Lilly's", zo heten de digitale kanarievogels die Alexandra Lybaert, natuurkundige aan de Odisee Hogeschool, ontwikkelde. Zo'n vogeltje meet de luchtkwaliteit van de ruimte waarin het zich bevindt. Als het CO2-gehalte te hoogt ligt,  krijgt de kanarievogel rode oogjes en begint het geluid te maken. Dan weet je dus dat je iets moet doen aan de ventilatie in de ruimte.  

Dat het om een kanarie gaat, is een knipoog naar het Limburgse mijnverleden. Toen de mijnen nog open waren, namen mijnwerkers namelijk een echte kanarie mee met hetzelfde doel. Er zijn intussen al zo'n honderdtal digitale vogels in gebruik en dat aantal lijkt nog op te lopen. "Het spreekt echt iedereen aan, van kleuters tot oudere mensen. Met de vragen die binnenstromen is er zeker ruimte voor zo’n 500 kanaries", zegt Lybaert.

In Beringen is scholengroep Pit een tijd geleden al gestart met het gebruiken van de kanarievogels, maar nu worden alle kleuterscholen en basisscholen van Beringen voorzien van de vogeltjes. Het apparaatje is belangrijk om coronabesmettingen tegen te gaan en de leerlingen leren dat nu spelenderwijs. "Ze mogen heel stil rond het vogeltje gaan staan en kijken hoe de CO2 langzaam omhoog gaat", legt Lybaert uit. "Dan mogen ze eventjes roepen en zingen en zo zien ze dat het lampje heel snel rood gaat branden."

Crowdfunding

Lybaert zou haar vogeltjes graag ter beschikking willen stellen van iedereen. "Ik ben samen met de stad Genk aan het bekijken of we daarvoor een crowdfunding kunnen organiseren", vertelt Lybaert. "Heel veel mensen zeggen dat ze niet gerust zijn in de luchtkwaliteit en willen de kanarie graag ook gebruiken." 

Radio 2

Zó hoort het

Het vogeltje heeft altijd wel wat tijd nodig om zich aan te passen aan de omgeving, maar je kan het in elke ruimte gebruiken. "De eerste gebruikers hebben het getest in de woonkamer, maar ondertussen zie je dat ze het overal mee naartoe nemen", zegt Lybaert. "Naar de keuken, de slaapkamer... echt óveral."

Op de redactie van Radio 2 Limburg zijn we alvast goed bezig. Lybaert kan elke situatie van bij haar thuis opvolgen. "Ik volg de CO2-waarden al een tijdje en jullie zijn een voorbeeld van hoe het moet", lacht Lybaert. "Natuurlijk moeten we er wel bij zeggen dat er veel mensen van thuis uit werken en er dus weinig volk op de redactie aanwezig is."

Wil je ook graag een CO2-kanarievogeltje? Dan kan je mailen naar lilly@selectron.be.

Meest gelezen