Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Ex-hoofd Trumps vaccinatiecampagne Moncef Slaoui ontslagen bij farmabedrijf vanwege seksuele intimidatie

Moncef Slaoui, de man die de Amerikaanse vaccinatiecampagne leidde onder president Donald Trump, is ontslagen bij farmabedrijf GlaxoSmithKline na een melding van seksuele intimidatie en ongepast gedrag. Slaoui werd geboren in Marokko, maar studeerde, werkte en leefde meer dan dertig jaar in ons land.

GlaxoSmithKline (GSK) heeft Moncef Slaoui met directe ingang ontslagen in zijn functie als voorzitter van Galvani Bioelectronics, een biotechbedrijf waar het Britse farmabedrijf GSK meerderheidsaandeelhouder van is. Er loopt een intern onderzoek nadat een werknemer melding had gemaakt van seksueel grensoverschrijdend gedrag enkele jaren geleden.

In een mededeling schrijft GSK dat het meteen na de brief een advocatenkantoor onder de arm nam, dat de klacht na onderzoek kon bevestigen. Het bedrijf beschrijft het gedrag van Slaoui als "volkomen onaanvaardbaar" en zegt dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn machtspositie.

Moncef Slaoui raakte internationaal bekend toen Amerikaans president Donald Trump hem aanstelde om als wetenschapper "Operation Warp Speed" te leiden. Met de campagne wilde de Amerikaanse regering vorig jaar COVID-19-vaccins produceren, selecteren en verdelen in de VS. In januari stopte Slaoui in die functie.

(Lees voort onder de afbeelding.)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Link met België

De 61-jarige Slaoui werd geboren in Agadir, in Marokko. Hij belandde uiteindelijk in België en studeerde aan de Vrije Universiteit Brussel, waar hij zijn doctoraat behaalde in immunologie en moleculaire biologie. Nadien studeerde hij aan de prestigieuze Amerikaanse universiteit Harvard, maar keerde in 1985 terug naar België, waar hij zowel aan de ULB als aan de Universiteit van Bergen heeft gedoceerd. 

Voor zijn job als voorzitter van Galvani Bioelectronics werkte Slaoui bijna 30 jaar lang voor GSK in verschillende belangrijke functies.

Meest gelezen