Experten hopen dat nieuwe regels effect hebben, maar er zijn ook twijfels: "Niet zeker of we curve laag genoeg krijgen"

Verschillende experten hebben er goede hoop in dat de nieuwe coronamaatregelen een gunstig effect zullen hebben op de coronacijfers, als we er ons goed aan houden. Al uitte viroloog Steven Van Gucht in "Het Journaal" wel enige reserve: "Ik ben niet zeker of we de curve laag genoeg gaan krijgen."

Voorzichtig positief, zo kan je de reactie van infectiologe Erika Vlieghe (UZ Antwerpen), intensivist Geert Meyfroidt (UZ Leuven) en viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) op de beslissingen van het Overlegcomité omschrijven. Vlieghe "hoopt dat de nieuwe maatregelen het tij doen keren", zo zegt ze in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Dat ligt aan ons allemaal: hoe wij die regels gaan toepassen."

Het huidige pakket aan maatregelen was nu stilaan onvermijdelijk geworden, stelt ze. "Iedereen droomt van normaliteit, dat is begrijpelijk. Maar de realiteit is dat de ziekenhuizen snel gevuld geraken. Dat kan je niet ongebreideld laten gebeuren, want dan heb je binnen een paar weken geen bedden meer voor andere patiënten. Er is heel weinig speelruimte."

Ook Meyfroidt "hoopt en verwacht" daarom dat de maatregelen zullen volstaan om de ziekenhuizen te vrijwaren van een derde overspoeling van patiënten. "De timing van de maatregelen is minstens even belangrijk als hoe streng je ze maakt. In dat opzicht zijn we iets sneller dan de vorige golf", klinkt het positief.

(Lees verder onder de foto)

Erika Vlieghe.
James Arthur Photography

Hopen op het vakantie-effect

Meer twijfels zijn er bij viroloog Van Gucht. "Dit zijn ingrijpende maatregelen die de cijfers wel naar beneden zullen krijgen. Maar een echt harde lockdown, zoals in het buitenland, is dit niet", zegt hij in "Het Journaal".

"Ik ben niet zeker of we de curve laag genoeg gaan krijgen. Je kan deze maatregelen vergelijken met die van de tweede lockdown in november. Toen zijn de cijfers in het begin fel naar beneden gegaan, maar daarna zijn we wel blijven steken op een hoog plateau van zo’n 2.000 nieuwe besmettingen en 120 ziekenhuisopnames per dag. Daar zijn we nooit echt onder geraakt en dat is jammer. Dan heb je nooit marge voor als de situatie weer even slechter wordt."

Videospeler inladen...

Van Gucht hoopt dat de paasvakantie daar misschien wel voor zal kunnen zorgen: "De paasvakantie is een opportuniteit om de curves dieper te kunnen laten zakken. Als we ons dan, net zoals in de kerstvakantie, terugtrekken binnen ons eigen huishouden, onze kleine bubbel, dan kan je daar wel een grote impact hebben op de cijfers. De meeste besmettingen gebeuren nog altijd in de privésfeer en daar kan de overheid weinig aan doen."

Snel vaccineren

Meyfroidt hoopt dat in de komende vier weken twee effecten zullen beginnen spelen. "Enerzijds is er het effect van de lente en het mooie weer. Daar hebben we geen controle over, maar dat heeft zeker een effect op de verspreiding van het virus. Maar het tweede element is de snelheid van vaccineren."

Zodra de 65-plussers veilig zijn, zal de hele maatschappij wel wat veiliger zijn

Intensivist Geert Meyfroidt (UZ Leuven)

Het zullen vooral de vaccinaties zijn die het mogelijk zullen maken om de maatregelen na die 4 weken lockdown te kunnen lossen. "In die periode zullen we de 65-plussers en de vijftigers met risicofactoren moeten kunnen vaccineren. Dat is de groep die grootste deel van onze bedden inneemt. Zodra die veilig zijn, zal de hele maatschappij wel wat veiliger zijn. We gaan nog gevallen blijven zien, maar die populatie zal geleidelijk aan verjongen."

Meest gelezen