Radio 2

Oud-stafhouder klaagt de staat van gerechtsgebouw in Kortrijk aan: "Het is een halve ruïne geworden"

Het nieuwe gerechtsgebouw in Kortrijk is nog geen 20 jaar oud en nu al versleten. Het gebouw werd in 2002 ingehuldigd als een zeer modern gebouw met veel glas en beton, door toparchitect Stéphan Beel. Er zijn scheuren in het beton, ramen die niet meer open kunnen, en deuren die slepen. "Er komen zelfs geregeld mensen ten val", zegt de vroegere stafhouder in Kortrijk, Frédéric Busschaert.

Het gerechtsgebouw van Kortrijk werd in 2002 nog met veel bombarie ingehuldigd. Het initiatief kwam van toenmalig Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) en het gebouw werd ontworpen door toparchitect Stéphan Beel. Het nieuwe gebouw werd een moderne look aangemeten, met veel glas en beton. Maar nu, 20 jaar later, schiet er niet veel meer over van het veelbelovende project.

Er zijn scheuren in het beton, ramen die niet meer open kunnen, en deuren die slepen. Er zijn ook problemen met het koelsysteem in de rechtbank zelf. "Ik kan het niet meer aanzien dat zo’n jong modern gebouw een halve ruïne is geworden", zegt oud-stafhouder in Kortrijk, Frédéric Busschaert.

Oproep aan minister

Busschaert roept minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne (Open VLD), op om iets te doen aan de erbarmelijke staat van het gebouw: "Als er één iemand is die dat kan doen, is het toch wel onze Kortrijkse minister van Justitie. Het is een oproep, op zijn minst een hint, om er voor te zorgen dat er nu eindelijk wordt ingegrepen."

 De veiligheidsverantwoordelijke van het gebouw heeft ook de esplanade  naar het gebouw een paar weken terug afgesloten omdat het te onveilig was geworden. "Vrij geregeld komen daar mensen ten val. Een tiental jaar geleden heeft een advocaat daar zelfs ernstige kwetsuren aan over gehouden", waarschuwt Busschaert tot slot nog.

Meest gelezen