Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Grootste schilderij ter wereld geveild voor 52 miljoen euro, opbrengst gaat naar goede doel

Het grootste schilderij ter wereld is op een veiling in Dubai verkocht voor 52 miljoen euro. "The journey of humanity" van de Britse kunstenaar Sacha Jafri is even groot als vier basketbalvelden. De opbrengst van het doek gaat naar kinderen in arme landen.

"The journey of humanity, het grootste schilderij ter wereld, is in Dubai geveild voor een astronomisch bedrag van zo'n 52 miljoen euro. Het kunstwerk, dat bijna 1.600 vierkante meter beslaat, is verkocht aan de Fransman André Abdoune. De opbrengst zal gebruikt worden voor de financiering van initiatieven op het gebied van gezondheidszorg, sanitaire voorzieningen en onderwijs voor kansarme kinderen. 

De Britse schilder Sacha Jafri maakte het schilderij in het Atlantis The Palm hotel in Dubai, waar hij vorig jaar tijdens de pandemie vijf maanden vastzat. Hij besloot deze tijd nuttig te gebruiken en maakte het kunstwerk met het doel 25 miljoen euro in te zamelen voor het goede doel.

De 44-jarige kunstenaar hoopt dat zijn schilderij, dat uiteindelijk voor het dubbele van het beoogde bedrag verkocht werd, een humanitaire beweging op gang zal brengen.

(Lees verder onder de foto.)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Jafri gebruikte online ingezonden werken van kinderen van over de hele wereld. De bijdragen zijn afgedrukt op papier en vervolgens verwerkt in het schilderij.

De kunstenaar had in eerste instantie bedacht het doek in zeventig delen te verkopen, maar André Abdoune kocht maandag toch alle delen. "Het schilderij was heel krachtig toen ik het zag, en volgens mij zou het een vergissing zijn geweest om de delen van elkaar te scheiden", zegt Abdoune. 

Meest gelezen