"Het dorp Dworp, wie verzint dat?" Heisa rond naam "Dworp" op Twitter

Op Twitter is er heel wat te rond het dorp Dworp bij Beersel. Meer bepaald rond de naam "Dworp". Iemand die er nog nooit van gehoord had, tweette een mopje over die naam en dat heeft heel wat los gemaakt. Op korte tijd kreeg de tweet duizenden likes en een heleboel reacties. Ook de heemkundige kring reageert: "Inwoners van Dworp mogen fier zijn op hun naam."

Het was student Ralf Vandamme uit Aalst die toevallig voorbij Dworp was gereden en zich verwonderde over de naam van de deelgemeente van Beersel. "Het dorp Dworp", zo postte hij op Twitter, "wie verzint dat?" En hij voegde hij er een mopje aan toe: "Hallo, ik woon in Dworp in een hwuis met een twuin.” Zijn tweet kende heel wat bijval, want intussen heeft die al meer dan vierduizend keer vind-ik-leuks gekregen. Vandamme kreeg ook heel wat reacties. Van mensen die zelf flauwe woordgrapjes posten tot inwoners van de Beerselse deelgemeente Dworp die zich diep beledigd voelden en Vandamme allerlei verwensingen naar het hoofd slingerden, waarna Vandamme gewoon het volgende mopje postte: "Ik wist trouwens niet dat die daar een burgemeester hadden. Ik dacht eerder aan een dworpshoofd."

Maar waar komt de naam Dworp vandaan? Bij het Heemkundig Genootschap van Witthem weten ze het antwoord. “De inwoners van Dworp mogen fier zijn op hun naam", zegt voorzitter Jan De Cock. Volgens De Cock is de naam "Dworp" afgeleid van het Keltische "Thorn-apa". Wat oorspronkelijk betekende "beek die door de doornstruiken stroomt". "Thorn is "doorn" en de suffix ‘-apa’ betekent "water". "Dat water is de rivier de Molenbeek die door het dorp stroomt.  In de middeleeuwen werd de naam in het middelnederlands uitgesproken als Doorpe, Doorppe, Doorp, en andere afgeleiden. De vormen met een "w" verschijnen op het einde van de zestiende eeuw. In 1643 schrijft men Dworpe en in de tweede helft van de zeventiende en achttiende eeuw is Dworp algemeen gebruikt", besluit De Cock. "Het is dus een eeuwenoude naam."

Meest gelezen