Radio 2

Hoeilaartse vereniging maakt cd met serregeluiden speciaal voor druiventelers

Serregefluister, zo zal de cd heten met typische geluiden uit de vele serres in de druivenstreek. De Hoeilaartse vereniging Serreklanken organiseert geregeld concerten in serres, maar wil nu een speciale cd opnemen als eerbetoon aan de vele druiventelers. Daar zullen onder andere zoemende bijen op te horen zijn. 

Wim Maris van de vereniging Serreklanken kwam op het idee om een cd op te nemen met serregeluiden. Dat staat de komende maanden op het programma nu de lente is begonnen en ook de activiteit in de druivenserres. Dat vertelt hij aan presentator Sonny op Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel: "Die geluiden kunnen heel verschillend zijn. Op dit moment worden de bloemen bevrucht en vliegen er dus veel hommels en bijen rond. Er scharrelen kippen rond, de verwarmingsmachines schieten aan, de sproeiers gaan van start. Er zijn eigenlijk heel veel geluiden verbonden aan zo'n serredomein. De organisatie Edições met wie we samenwerken is wereldtop om al die geluiden, hoe klein of hoe groot, op te nemen. Af en toe moeten de opnames wel onderbroken worden omdat de natuurelemelenten roet in het eten gooien. De wind blaast te luid, of de regen kan 's kletteren. Dan moeten we de opname even staken."

Groot respect

Wim is afkomstig van Overijse maar werkt voor de gemeente Hoeilaart. Daar kwam het idee om de cd met serregeluiden te maken. "Door mijn job heb ik kennis mogen maken met de vele hardwerkende serristen. Die nog met hun handen werken om die tafeldruiven te telen. Er is nog niets dat machinaal gebeurt. Het is ook heel onzeker werk, je moet vechten tegen de weersomstandigheden, tegen beestjes, en eventuele ziektes. Ik heb enorm veel respect voor hen. Dat wil ik tonen met de cd "Serregefluister". Het uiteindelijke resultaat zal gebundeld en uitgebracht worden op cd en vinyl in het weekend van 27 augustus.

Meest gelezen