#RosBeiaardVlog

Jonge musicalster uit Dendermonde maakt vlogs over Ros Beiaardommegang

Een jonge musicalster uit Dendermonde, Junes Callaert (14), lanceert een online videoreeks over de Ros Beiaardommegang. Het feest kan dit jaar opnieuw niet doorgaan door de coronapandemie, maar de stad wil het evenement toch in de aandacht zetten. “In de vlog kom je allerlei dingen te weten over de traditie”, klinkt het.

Om de 10 jaar trekt het houten Ros Beiaard normaal door de straten van Dendermonde. Het is een groot spektakel waar alle inwoners keer op keer naar uitkijken. Vorig jaar kon het evenement niet doorgaan door de coronapandemie, en ook dit jaar wordt het weer uitgesteld. Om het leed wat te verzachten, wil de stad nu vlogs lanceren met weetjes over de traditie. De 14-jarige Junes Callaert zal deze vlog hosten. 

BELUISTER het gesprek met Junes Callaert op Radio 2 Oost-Vlaanderen, of lees eronder verder.

BELGA/MAETERLINCK

Kopvlees en knaptanden

Junes Callaert begon zijn carrière bij Ketnet Musical. Daarna speelde hij nog mee in andere grote musicals zoals 40-45 en Aladdin. Nu gaat de jonge musicalster een andere richting uit, en zal hij 9 vlogs maken voor de stad Dendermonde over hun grote trots: het Ros Beiaard. “In de vlog praten we over de reuzenommegang die elk jaar plaatsvindt, en over de Ros Beiaardommegang die elke 10 jaar doorgaat”, verklapt hij al.

We hebben het over figuren uit de stoet, maar ook over andere Dendermondse tradities

Junes Callaert, vlogger

“In elke vlog bespreken we een bepaald onderwerp. Dat kan gaan over een bepaald figuur dat voorkomt in de stoet, maar ook over andere tradities, zoals het kopvlees dat we eten tijdens de stoet”, gaat Callaert verder. “Een van de afleveringen zal bijvoorbeeld gaan over de knaptanden. Dat zijn wolfachtige figuren die meelopen in de stoet en mensen bang maken. Als kind ben ik er meermaals van weggelopen”, lacht hij. 

Geheime locatie

Voor de vlog mocht Callaert ook iets wat bijna niemand hem voordeed: “Ik mocht binnen in de stal waar het Ros Beiaard staat”, zegt hij trots. “Eigenlijk mag daar niemand binnen, de regels voor het filmen waren dan ook heel streng. We mochten het paard zelf bijvoorbeeld niet filmen, en ik mocht het ook niet zien.” 

Toen ik 3 jaar was, heb ik een ommegang meegemaakt, maar ik herinner me er niet veel meer van

Junes Callaert, vlogger

Junes Callaert is zelf Dendermondenaar in hart en nieren. “Ik heb altijd in de stad gewoond en heb de ommegang dan ook al meegemaakt. Maar ik was toen 3 jaar, dus ik herinner me er niet zoveel van.” Callaert is trots dat hij mag meewerken aan zo’n reeks. De filmpjes zullen te zien zijn op Youtube en op de sociale media van de stad. 

kasto80

Meest gelezen