AFP or licensors

Coronacrisis heeft ook gevolgen voor Vaticaan: Kardinalen en priesters moeten loon inleveren

De coronacrisis treft ook de economie zwaar, en dat is niet anders in het Vaticaan. Er wordt dit jaar een tekort van maar liefst 50 miljoen euro verwacht. Dat komt onder meer door de gedwongen sluiting van de Vaticaanse musea, die een belangrijke bron van inkomsten zijn. Om te vermijden dat er ontslagen zouden vallen, moeten ook kardinalen en priesters dus inleveren.

Het Vaticaan wil zeker de helft van het verwachte begrotingstekort opvangen door te besparen op het personeel. De paus heeft daarom vandaag een Motu proprio uitgevaardigd, een decreet, om de lonen van het Vaticaanse personeel te verlagen. Het decreet wordt meteen van kracht.

Het Vaticaan bestaat niet alleen uit de Heilige Stoel, het bestuur van de katholieke kerk dus, maar Vaticaanstad is ook een onafhankelijke staat, waarvan de paus het staatshoofd is. In totaal werken zowat 4.000 mensen bij de Heilige Stoel en Vaticaanstad samen, het gaat zowel om religieus als niet-religieus personeel. Om de werkzekerheid voor iedereen te garanderen, moet er worden ingeleverd.

Normaal staan er dagelijks lange rijen bij de Vaticaanse musea, een grote bron van inkomsten voor het Vaticaan.

Kardinalen tien procent, priesters drie procent

Kardinalen die in het Vaticaan werken, moeten vanaf 1 april 10 procent van hun toelage inleveren. Een kardinaal krijgt maandelijks tussen de 4.000 en de 5.000 euro, met daar bovenop nog huisvesting in een appartement in Rome. 

Priesters, religieuzen en lager personeel moeten tussen de 1 en de 3 procent inleveren (voor priesters is dat 3 procent). Let wel, ook hier gaat het alleen over mensen die in het Vaticaan werken.

Normaal krijgen alle medewerkers van het Vaticaan om de twee jaar een loonsverhoging. Die is nu uitgesteld tot eind maart 2023. 

De paus zelf krijgt geen loon, en hoeft dus ook niet in te leveren. Het Vaticaan staat in voor al zijn (on)kosten. 

Meest gelezen