HANS PUT

"Tegen eind mei zouden alle 65-plussers eerste prik moeten hebben", zegt De Croo: is dat haalbaar? 

Tegen eind mei zouden alle 65-plussers en de mensen met een medische kwetsbaarheid gevaccineerd moeten zijn. Dat zei premier Alexander De Croo (Open VLD) met een stevige slag om de arm tijdens de persconferentie na het Overlegcomité. “Als we alles optellen, klopt het wat premier De Croo zei”, zegt Dirk Ramaekers, die aan het hoofd staat van de taskforce vaccinatie staat, in het Radio 1-programma “De wereld vandaag”.

Terwijl er vandaag nieuwe maatregelen werden aangekondigd om de snel stijgende cijfers weer te doen zakken, zal het beloofde “rijk van de vrijheid” uiteindelijk van de vaccins moeten komen. 

Tot frustratie van velen verloopt de vaccinatiecampagne in België vooralsnog relatief traag, omdat we nu eenmaal afhankelijk zijn van de leveringen van de vaccinproducenten. 

Sinds de campagne rond de jaarwisseling als een schildpad uit de startblokken schoot, hebben sinds deze week 1 miljoen burgers minstens 1 dosis van een covidvaccin gekregen. 

Het is hout vasthouden, want soms worden we geconfronteerd met tragere leveringen.

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Premier De Croo zei vanmiddag als peptalk dat het vaccineren steeds sneller gaat. En hij durfde het ook aan om een voorspelling te doen. Op basis van de huidige leverschema’s “en ik bouw daar altijd enige voorzichtigheid in omdat die leverschema’s soms nogal wijzigen”- zouden  tegen eind mei de 65-plussers en de mensen met medische kwetsbaarheid hun eerste prik gekregen moeten hebben.

Al deed De Croo die voorspelling met een verspreking: hij zei aanvankelijk “eind maart”, maar zette die net iets te optimistische lapsus daarna recht. Zoals altijd hield de premier een stevige slag om de arm: “Het is hout vasthouden, want soms worden we geconfronteerd met tragere leveringen.”

Bekijk hier de aankondiging van de premier en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

België heeft ervoor gekozen om te vaccineren van oud naar jong, omdat oudere mensen meer kans hebben om zwaar ziek te worden of te overlijden als ze besmet zijn met het coronavirus. 

Eerst kwamen de bewoners van woonzorgcentra aan de beurt. Na de ziekenhuis- en zorgmedewerkers volgen de 65-plussers, die ook van oud naar jong gevaccineerd zullen worden. Vanaf deze maand komen de 85-plussers aan de beurt, gevolgd door de 75-plussers en de 65-plussers. 

“Dat begint nu toch serieus op te lopen qua aantallen zegt Dirk Ramaekers, die in ons land verantwoordelijk is voor de vaccinatiecampagne. “Het verschilt van deelstaat tot deelstaat, maar we gaan nu in de richting van 20 à 30 procent en dat zal elke week sneller toenemen”, verzekert Ramaekers. 

Als we de laatste cijfers erbij nemen, zien we het volgende beeld: zowat de helft van de 85-plussers heeft intussen minstens een eerste prik gekregen, bij de 75-tot-84-jarigen gaat dat naar de 20 procent en bij de 65-tot-74-jarigen is dat nog geen 10 procent.

Het leeuwendeel van de mensen die vooralsnog gevaccineerd werden, kregen het vaccin van Pfizer, de producent die na een korte, lastige opstart nu heel trouw levert. 

Om het vaccinatietempo op te drijven werd twee weken geleden beslist om de tijd tussen de twee doses van dit vaccin te verlengen van drie naar vijf weken. Daardoor zouden zo’n 400.000 doses vrijkomen. “Die zijn nu in de planning opgenomen,” bevestigt Dirk Ramaekers, “en worden nu volop uitgerold.”

Voor de vaccins van AstraZeneca is de taskforce voorzichtiger, “omdat we de afgelopen weken de ervaring hebben dat de leveringen van week tot week kunnen verminderen of toenemen”.

Sneller

Wie naar de stockcijfers kijkt, ziet dat er zo’n 600.000 doses op voorraad liggen. Maar, zo verzekert Ramaekers, “als we het voor gans België inschatten, zien we dat op enkele tienduizenden na alles ingepland is”. 

Ramaekers zegt dat er versneld zal worden, omdat de doorlooptijd - de tijd tussen levering en vaccinatie zal afnemen naar 1 à 2 weken. Maar kan het vaccineren echt niet sneller? Ramaekers wijst erop dat het echt wachten is op een toename van het aantal geleverde vaccins. 

Als we dat allemaal optellen, klopt het wat premier De Croo zei.
Dirk Ramaekers, hoofd taskforce vaccinatie

Op dit vlak is Ramaekers voorzichtig optimistisch. “Het goede nieuws is dat Pfizer zijn beloftes nakomt en week na week meer levert.” Ramaekers denkt dat deze producent zijn beloftes voor het tweede kwartaal zal kunnen waarmaken.  “AstraZeneca zal zijn beloftes helaas niet kunnen waarmaken, waardoor we minder dan de helft zullen ontvangen.” Concreet zullen dat zo’n 2 miljoen doses zijn of iets minder.   

Ramaekers stelt zijn hoop ook op het vaccin van Johnson & Johnson, waarvan maar één dosis nodig is. Van dat vaccin zullen in april een bescheiden 76.000 doses geleverd worden. “Maar in mei en juni gaat dat serieus toenemen. Wij hopen in totaal op 1,4 miljoen doses.” En, zo concludeert de vaccinatietopman, “als we dat allemaal optellen, klopt het wat premier De Croo zei”.

Beluister hier het gesprek met Dirk Ramaekers op Radio 1:

In "Terzake" gaf Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) een toelichting bij de vaccinatiecampagne in Vlaanderen.

"De komende vier weken willen we ongeveer 250.000 vaccins per week zetten (...) Daarmee kunnen we op vier weken tijd alle 65-plussers gevaccineerd krijgen", maakt Beke zich sterk.

Bekijk hier het gesprek met minister Beke in "Terzake":

Videospeler inladen...

UPDATE: In een vroege versie van dit artikel schreven we dat "eind april" de aangekondigde streefdatum zou zijn om de 65-plussers gevaccineerd te hebben. Maar dat moet dus eind mei zijn.

Meest gelezen