Belga Image

Liveblog - Onderwijsoverleg roept op: "Stuur kleuters volgende week niet naar school"

Er komt volgende week geen afstandsonderwijs in het lager en secundair onderwijs. Dat heeft het Vlaamse onderwijsveld samen met minister van Onderwijs Weyts beslist. Er wordt ook opgeroepen om kleuters niet naar school te sturen. Het Overlegcomité heeft ook beslist dat shoppen in niet-essentiële winkels op afspraak moet gebeuren. Volg hier het coronanieuws van vandaag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

ACOD Onderwijs dient stakingsaanzegging in voor kleuteronderwijs, andere bonden beraden zich

De socialistische vakbond ACOD Onderwijs gaat een stakingsaanzegging indienen voor het kleuteronderwijs en voor iedereen die niet in veilige omstandigheden kan werken. Dat bevestigt algemeen secretaris Nancy Libert na het Vlaams onderwijsoverleg. 

Eerder raakte bekend dat kleuterscholen volgende week open blijven, terwijl de lessen in het lager en secundair onderwijs opgeschort worden.

Het Christelijk Onderwijzersverbond (COV), de Christelijke Onderwijscentrale (COC) en het Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt (VSOA-Onderwijs) gaan eerst met hun besturen samenzitten vooraleer een beslissing te nemen over een eventuele staking. 

"Wij nemen akte van de beslissing van ACOD-Onderwijs om van vandaag op morgen een algemene staking in onderwijs uit te roepen. Wij betreuren dat er hier binnen het onderwijsvakbondsfront geen grondig gemeenschappelijk overleg aan vooraf ging", zo klinkt het.

COV, COC en VSOA-Onderwijs wijzen erop dat ze democratische organisaties zijn en pas kunnen overgaan tot actie na grondige consultatie van de achterban. "Daarom roepen we de volgende dagen de besturen bij elkaar om de situatie te evalueren en alle elementen zorgvuldig af te wegen. Vrijdag wordt er opnieuw gecommuniceerd."

Derde week paasvakantie voor lager en secundair onderwijs

Er komt volgende week geen afstandsonderwijs in het lager en secundair onderwijs. Dat hebben Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en het onderwijsveld samen beslist. De tekst van het Overlegcomité laat geen ruimte daarvoor, klinkt het. In die tekst staat dat alle lessen worden opgeschort.

Concreet betekent dat dat alle leerlingen in het lager onderwijs drie weken paasvakantie hebben. Ook de leerlingen in het secundair onderwijs die volgende week geen examens hebben, krijgen daardoor drie weken paasvakantie. Wie wel nog examens heeft, kan die sowieso op school afleggen.

Leerkrachten moeten volgende week wel beschikbaar blijven, mochten leerlingen een beroep op hen willen doen.

Verder wordt de oproep van de christelijke vakbond om kleuters niet naar school te sturen, gesteund door heel het onderwijsveld. De kleuterscholen blijven wel open, maar de vakbonden, koepels en de minister roepen dus op om kleuters thuis te houden.

Over het hoger onderwijs is er nog geen duidelijkheid.

Vlaamse Scholierenkoepel reageert met gemengde gevoelens op week extra paasvakantie

De Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) kijkt met gemengde gevoelens naar de nieuwe maatregelen in het onderwijs. "We zijn blij dat er gekozen wordt voor een extra week vakantie en niet voor overhaast afstandsonderwijs of zelfstandig leren", aldus voorzitter Louis Notte (17). "Heel veel leerlingen geven al een tijdje aan rust nodig te hebben door het systeem van afwisselend afstandsonderwijs en een grotere takenlast."

Dat de paasexamens toch doorgaan, vindt de VSK niet per se negatief. Toch vragen de scholieren aan scholen om na te denken of elk examen in die laatste week echt essentieel is.

De scholieren stellen zich vragen bij het geboden vooruitzicht. "Het klinkt absurd dat na drie weken alles opeens weer veilig zou zijn", stelt Notte. "We hebben nood aan realistische vooruitzichten over wanneer en hoe we eindelijk terug voltijds naar school kunnen, want dat is wat we willen."

Deal over maatregelen voor treinen naar de kust

De provinciegouverneur van West-Vlaanderen en de burgemeesters van Oostende en Blankenberge zijn het eens geworden met de NMBS over maatregelen om in de komende paasvakantie drukte op de treinen naar de kust te vermijden. 

Er komen afspraken over het aantal treinen die ingezet worden, en er wordt gewerkt aan een SMS-alert, om overrompelingen te vermijden zoals vorige zomer in het station van Oostende. 

Gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé reageert tevreden: “De NMBS heeft ons toegelicht dat we op vlak van vraagbeheersing ook wat betreft het treinaanbod echt gaan rekening houden met de capaciteit die opgelegd is door het Overlegcomité."

"Men zal ook met de app mensen afraden om met de trein naar de kust te komen als het te druk is. En men is ook aan het bekijken of men een SMS-alert zou kunnen installeren als het ergens mis gaat. Zodat men de mensen die naar het station aan het lopen zijn om terug de trein te nemen kan verwittigen en zeggen: wacht nog een beetje, het is te druk. Dus op die manier hopen we dat het allemaal beheersbaar blijft.”

Tegen vrijdag zullen alle maatregelen in detail worden uitgewerkt. Maandag komen de verschillende partijen opnieuw samen om alles te overlopen en de plannen definitief af te kloppen.

Caroline Ven (Pharma.be): “Farmabedrijven zijn misschien te overmoedig geweest door iedereen zo snel te willen helpen”

Caroline Ven, topvrouw van de farma-industrie in België, slaat in “Terzake” een voorzichtig mea culpa over de trage levering van de bestelde covidvaccins. Ze wijst er evenwel op dat er drie vaccins in amper een jaar tijd ontwikkeld zijn, terwijl dat normaal vijf jaar duurt. 

“Dat zijn stuk voor stuk succesverhalen.” Maar volgens Ven kan men niet verwachten dat op zo’n korte tijd de vaccins voor iedereen beschikbaar worden. “Misschien is dat het mea culpa dat we moeten slaan: we hebben zo snel iedereen willen helpen, misschien was dat wat te overmoedig. In de opschaling moeten we nog heel wat inspanningen doen.”

Bekijk hier het gesprek uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Minister Vandenbroucke verdedigt sluiting van de scholen: "Er komt een moment waarop je tegen de muur loopt"

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft in “Het Journaal” de keuze verdedigd om de scholen te sluiten terwijl de winkels - weliswaar op afspraak - nog open mogen blijven.

Volgens de minister is het veel veiliger om in een grote winkel met een verkoper te spreken dan kinderen in klassen te blijven samenbrengen. “Zelfs al doet men enorm zijn best, zie je dat er meer kinderen besmet zijn en op hun beurt hun ouders besmetten. En die worden er soms heel erg ziek van”, redeneert de minister.

Tegelijk zegt Vandenbroucke dat hij de inzet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) enorm waardeert, als die de scholen open wil houden. “Maar er komt een moment dat je zelfs met de beste wil tegen de muur loopt.” 

“Je kan de scholen niet veilig en goed openhouden als er zoveel virus rondgaat in de samenleving. Kinderen worden hoe dan ook besmet, waar ze andere kinderen besmetten, die op hun beurt de besmetting mee naar huis nemen. En dat is wat je ziet gebeuren.”

Bekijk hier het gesprek met minister Vandenbroucke in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bijkomend politietoezicht aan "krijtcirkels" Gents Sint-Pietersplein

De politie zal bijkomend toezicht doen op het Sint-Pietersplein in Gent, waar studenten met behulp van krijtcirkels al enkele dagen in beperkte mate mogen verzamelen. Dat zorgde al enkele keren voor uitzinnige taferelen. Omwille van het goede weer zal de politie de komende dagen een extra oogje in het zeil houden.

Regeringspartij MR: "Nieuwe lockdown is drieledige mislukking"

De Franstalige liberalen zijn kritisch over de nieuwe maatregelen die het Overlegcomité aankondigde. Volgens hen gaat het duidelijk om een nieuwe "lockdown", die volgens MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez het gevolg is van een "drieledige mislukking".

"Het is triest dat de lasten vooral liggen op de Belgen die werken. We hebben objectieve gegevens nodig om met het virus te leren leven. En vooral de vaccinatie moet sneller", zei Bouchez op Twitter.

De MR viseert zowel de strategie als de vaccinatie. Volgens de partij is er een gebrek aan wetenschappelijke studies en cijfers over de impact van de genomen of te nemen maatregelen. Ze pleit voor eenvoudige en duidelijke maatregelen met een "waarschijnlijke impact". De MR betreurt ook dat het altijd dezelfde zijn die betalen, zonder vooruitzicht. De tot dusver genoemde deadline van 1 mei voor de doorstart van de horeca en andere sectoren werd niet meer genoemd, luidt het.

Week vakantie of week afstandsonderwijs? Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen: "Hopelijk vanavond meer duidelijkheid"

Voor Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, is het nog niet duidelijk of leerlingen van het primaire en secundaire onderwijs volgende week vakantie of afstandsonderwijs hebben. “We hebben vanavond overleg met de sociale partners, de minister en enkele virologen” zegt Boeve. “De communicatie was niet duidelijk. Langs de ene kant horen we dat de lessen geschorst worden. Langs de andere kant horen we premier De Croo tijdens de persconferentie zeggen dat het contactonderwijs opgeschort wordt.”

Mocht er sprake zijn van afstandsonderwijs volgende week, is er volgens Boeve niet genoeg tijd om dat geregeld te krijgen in lagere scholen. “We kunnen niet verwachten dat lagere scholen op twee dagen tijd gewoon switchen van systeem. Wat het secundair onderwijs betreft, hangt het ervan af wat de beslissing precies is, maar in principe kan afstandsonderwijs daar wel in orde worden gebracht. De examens kunnen sowieso doorgaan.”

Intensivist Geert Meyfroidt: "Komende weken zoveel mogelijk 65-plussers en vijftigers met risicofactoren vaccineren"

Zullen de huidige maatregelen volstaan om de druk op de ziekenhuizen wat te verminderen? "We hopen en verwachten dat ook wel", reageert intensivist Geert Meyfroidt (UZ Leuven). "De timing van de maatregelen is minstens even belangrijk als hoe streng je ze maakt. In dat opzicht zijn we iets sneller dan de vorige golf."

Meyfroidt beseft de zware impact van deze nieuwe lockdown op heel veel mensen. "Maar hopelijk zal die de curve tijdig kunnen ombuigen, om zo niet een derde keer over ons maximum kunnen gaan."

Hij rekent nu vooral op de vaccinaties om de maatregelen na die 4 weken lockdown te kunnen lossen. "In die periode zullen we de 65-plussers en de vijftigers met risicofactoren moeten kunnen vaccineren. Zodra die veilig zijn, zal de hele maatschappij wel wat veiliger zijn."

Meest gelezen