Meeuwenteam vanaf nu ook in Blankenberge en Knokke-Heist: "Klachten over lawaaihinder en opengepikte vuilzakken"

Voortaan zal het meeuwenteam van Oostende, ook de meeuwenoverlast in Blankenberge en Knokke-Heist aanpakken. Het gaat over klachten van lawaai, uitwerpselen en agressief gedrag van meeuwen die broeden. "We zorgen ervoor dat mensen nesten op hun dak proberen te voorkomen", zegt Nathan Noels van het meeuwenteam.

Het is een oud zeer: mensen aan de kust hebben last van al het lawaai dat meeuwen maken, en van hun uitwerpselen op straat. Oostende heeft daarom al bijna twee jaar een speciaal meeuwenteam dat overlast van de vogels aanpakt. "De problematiek in Blankenberge en Knokke is grotendeels hetzelfde: broedende meeuwen op daken", legt Nathan Noels van het meeuwenteam uit.

Het meeuwenteam probeert mensen er vooral van te overtuigen om nestvorming op hun daken tegen te gaan. "Dat is de beste oplossing, dus door dagelijks op je dak te gaan en het vrij te maken van nestmateriaal, zoals takjes en blaadjes, geef je de meeuwen geen kans om te broeden. Als je vaak je dak op gaat, worden ze ook constant gestoord."

"We proberen altijd de middenweg te zoeken tussen mens en meeuw. Het is altijd wikken en wegen", zegt Nathan Noels van het meeuwenteam in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Veel positieve reacties

Nathan probeert mensen duidelijk te maken dat meeuwen aan de kust thuishoren: "Het zijn nu eenmaal kustvogels. Ze zullen altijd lawaai maken, maar het lawaai is natuurlijk wel iets luider als hun nest boven op je eigen dak is. Dat is minder aangenaam."

Meeuwenhaters zullen er altijd zijn, zegt Nathan Noels. "Zij zijn soms wat moeilijker te overtuigen, maar we kunnen er meestal wel een goed gesprek mee hebben. Naast de haters zijn er trouwens ook heel wat mensen die meeuwen heel graag hebben. Van de meesten krijgen we heel positieve reacties."

Meest gelezen