Vrijgelaten demonstranten worden met de bus uit de gevangenis gereden.

Militaire Junta in Myanmar laat 600 demonstranten vrij

In Myanmar heeft het militaire regime zo'n 600 demonstranten vrijgelaten. Het gaat om jongeren die begin deze maand bij demonstraties zijn opgepakt. Sinds de staatsgreep van begin februari werden bijna 3.000 mensen opgepakt, omdat ze op straat kwamen tegen de staatsgreep. Volgens de oppositie zijn er al 275 demonstranten omgekomen bij het protest. Vandaag is opgeroepen tot een dag van stil protest in Myanmar.  

Meer dan 600 mensen die sinds de militaire staatsgreep van 1 februari door de veiligheidstroepen waren gearresteerd, zijn woensdag vrijgelaten. "We hebben vandaag 360 mannen en 268 vrouwen vrijgelaten uit de Inseingevangenis in Yangon", zegt een hoge gevangenisfunctionaris.  

Sinds de staatsgreep van 1 februari, waarbij Aung San Suu Kyi ten val werd gebracht, zijn meer dan 2.800 mensen in hechtenis genomen, volgens de mensenrechtenorganisatie Vereniging voor bijstand aan politieke gevangenen AAPP.

Protest in Mandalay waar een zeven jarig meisje werd gedood.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Toch blijft de situatie in Myanmar erg grimmig. In de stad Mandalay schoten ordetroepen dinsdag een zevenjarig meisje dood, met een grote volkswoede tot gevolg. Er zouden in het land inmiddels zeker twintig kinderen zijn omgekomen door het harde optreden van het leger tegen betogers.

Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn er sinds de militaire coup op 1 februari 275 doden gevallen door geweld, en de organisatie waarschuwt dat het daadwerkelijke dodental waarschijnlijk nog hoger ligt. Een woordvoerder van het leger stelde eerder dat er slechts 164 Myanmarezen zijn omgekomen bij de betogingen. Volgens het leger zijn de gewelddadige demonstranten "terroristen". 

Meest gelezen