Natuurpunt wil reeën van Vinderhoutse bossen redden met exta zebrapaden en verkeersdrempels

Natuurpunt wil het verkeer in de Bosstraat, aan de Vinderhoutse bossen, verminderen. Er rijden steeds meer auto's en daardoor sterven er veel reeën. Die wonen in de Vinderhoutse bossen, aan weerskanten van de Bosstraat. 

“De reeënpopulatie stijgt, en het verkeer neemt toe”, vertelt Matthias Strubbe van Natuurpunt. “We zien dat er veel reeën worden aangereden, en dat willen we in de toekomst voorkomen.” We zouden graag samenzitten met de gemeenten waar de Vinderhoutse bossen liggen om te bekijken wat we kunnen doen om de reeën te beschermen.” Op dit moment zijn er nog geen concrete afspraken gemaakt. 

Baan oversteken

“De Bosstraat, waar de meeste ongevallen gebeuren, is heel druk”, gaat Strubbe verder. “Er passeren veel mensen, maar het is ook een belangrijke plek voor reeën. Ze grazen daar en moeten continu de baan oversteken. Het is een kansspel dat ze meestal verliezen omdat er zoveel auto’s passeren.”

We kunnen het gebied niet afsluiten, het is belangrijk dat de dieren van de ene naar de andere kant kunnen lopen

Matthias Strubbe, Natuurpunt

Is het dan niet mogelijk om het gebied af te sluiten zodat ze niet meer op de weg kunnen komen? “Nee, dat is absoluut geen optie”, zegt Strubbe. “Het is belangrijk dat de reeën van de ene naar de andere kant kunnen lopen. Het gebied is te klein om af te sluiten. Ook in functie van het uitwisselen van genen is het belangrijk dat de reeën zich kunnen verspreiden over een groter gebied. Alleen zo behouden we een gezonde populatie.” 

Minder en trager verkeer

De oplossing ligt voor Natuurpunt vooral bij minder en trager verkeer. “Er liggen al verkeersdrempels, en dat is positief, maar het kan nog beter”, vindt Strubbe. “Eenrichtingsverkeer in de Bosstraat zou bijvoorbeeld een oplossing kunnen zijn. Maar er zijn ook nog andere mogelijkheden zoals zebrapaden. We willen absoluut voorkomen dat er slachtoffers vallen, zowel bij de reeën als bij de mensen. Want een aanrijding met zo’n beest is ook gevaarlijk voor de bestuurder.”

Gent probeert alvast met zebrapaden en verkeersdrempels de snelheid van het verkeer nar beneden te krijgen. In de Vinderhoutse bossen en de aanpalende Vallei van de Oude Kale leven momenteel zowat 100 reeën. 

kasto80

Meest gelezen