Oost-Vlaamse bedrijven houden de boot van sneltests af

Nogal wat Oost-Vlaamse bedrijven volgen momenteel de raad van de regering niet op om hun werknemers tweemaal per week een sneltest aan te bieden. Volgens het overlegcomité van vorige vrijdag zou dat toch best gebeuren in risicogevoelige sectoren waar geen thuiswerk mogelijk is. 

Elke week tweemaal alle werknemers op corona controleren met een sneltest is de raad van de regering om de verspreiding van het coronavirus op het werk tegen te gaan. Maar uit een rondvraag blijkt dat er zo goed als geen Oost-Vlaamse bedrijven dat ook zullen doen. De redenen zijn uiteenlopend.

“We werken al volgens de coronamaatregelen”

Bij Volvo Cars in Gent, industriële bakkerij La Lorraine in Ninove en vleesverwerker Lonki in Temse vinden ze dat ze goed bezig zijn. “We passen de maatregelen toe, proberen de werknemers zoveel mogelijk thuis te laten werken. Als dat niet kan, houden we ze in de mate van het mogelijke van elkaar te gescheiden. Ze moeten een mondmasker dragen en hygiënemaatregelen volgen. Als een werknemer toch besmet is, laten we de collega’s testen die in de buurt kwamen van de besmette persoon. En af en toe zijn er ook preventieve quarantaines. Maar meestal kwamen de besmettingen van buiten af. Het ging dan om werknemers die in de privésfeer besmet geraakten. Echte grote uitbraken op de werkvloer hebben we nog niet gekend.”

Als ik de werknemers moet zeggen dat ze 2 keer per week zullen getest worden, dan zullen er mensen afhaken en wegblijven”
Marjan De Boeck, directeur van vleesverwerkend bedrijf Lonki uit Temse

In het vleesverwerkend bedrijf Lonki uit Temse staan werknemers dikwijls dicht bij elkaar. Het zou dus in aanmerking komen voor de regelmatige sneltests, maar het bedrijf houdt de boot af. Directeur Marjan De Boeck van Lonki werd zelfs een beetje boos toen ze die raad hoorde van premier De Croo, zo zegt ze bij Radio2 Oost-Vlaanderen: “We zouden veel liever zien dat ze de arbeidsgeneesheer sturen met coronavaccins, en dan over 3 weken nog eens. We zijn er dan in 2 keer van af. Maar zo werkt het dus blijkbaar niet. Ik ben helemaal niet tegen testen, maar om preventief te werken met een test die niet echt aangenaam is, dat is om problemen vragen. Als ik hier moet zeggen aan de werknemers: ‘Vanaf nu gaan we hier iedereen per week 2 keer testen’, dan vrees ik dat mensen zullen afhaken. Er zullen er zijn die zeggen: ‘dan ben ik gewoon thuis, ziek, of om andere redenen, zodat ik de tests niet moet ondergaan’. We hebben afgelopen jaar al 194.000€ verloren aan ziektedagen, en willen dat niet opnieuw. We hebben ook geen informatie over hoe die sneltests georganiseerd zouden worden. Zou de regering die sneltests aanbieden en betalen, of moeten wij dat dan doen? Het is niet duidelijk.” 

“Niet makkelijk om te organiseren”

De organisatie van die sneltests is ook niet zo vanzelfsprekend. Een bedrijf met relatief weinig werknemers kan dat misschien wel makkelijk. Maar voor grote bedrijven wordt het een bijna onmogelijke opdracht, tenminste als de meeste werknemers de test zouden willen, want een verplichting zou het niet zijn. Bij Volvo Cars in Gent bijvoorbeeld werken 6.500 mensen. “Als die allemaal tweemaal per week een sneltest moeten ondergaan, dan zouden we 13.000 van die tests moeten afnemen per week. We hebben 5 mensen op de medische dienst. Die zouden dan gewoon de klok rond moeten werken om alles gedaan te krijgen, en dat week na week. Dat is logistiek zo’n grote operatie, dat het heel moeilijk zou worden. We zijn sowieso aan het bekijken hoe we dat zouden moeten doen, als we de raad zouden volgen.”

“Niet tegen sneltests”

De meeste bedrijven die we belden zijn zeker niet tegen sneltests, maar willen die alleen gebruiken als het echt nodig is. Als één of meerdere werknemers besmet blijken, gaan ze met sneltests de collega’s controleren die in nauw contact stonden met de besmette mensen.

“Als die sneltests verplicht zouden worden, dan vind ik dat toch wel een beetje een drama”, zegt Marjan De Boeck van Lonki nog. “Dan zullen we dat wel ondergaan, zoals andere maatregelen. Maar het is jammer. In het begin waren we de ‘Food Heroes’, de dapperen die zorgden voor het eten op tafel, terwijl iedereen in lockdown was. En nu zouden wij ineens de boosdoeners van de besmettingen zijn. Dat is niet logisch. Maar ik begrijp absoluut dat als er een uitbraak is, dat we er alles moeten aan doen om iedereen te testen en de besmette werknemers van de werkvloer te halen. Dat is evident."

kasto80

Meest gelezen