Winkelen enkel op afspraak, kapsalons weer dicht en je mag nog maar met 4 buiten: dit heeft het Overlegcomité beslist

De verschillende regeringen in ons land willen met een afkoelingsperiode van 4 weken de verdere verspreiding van het coronavirus een halt toeroepen. Zo is beslist om de lessen in het lager, secundair en hoger onderwijs vanaf maandag op te schorten. De kappers en niet-medische contactberoepen mogen vanaf zaterdag geen klanten meer ontvangen en winkelen kan enkel nog op afspraak in niet-essentiële winkels. We zetten alle nieuwe maatregelen op een rij.

Een "paaspauze", zo noemde premier Alexander De Croo (Open VLD) de resem maatregelen die het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land vanmorgen heeft genomen. "We hebben gekozen voor de korte pijn, een afkoelingsperiode van 4 weken met maatregelen in de breedte, in verschillende sectoren, op een solidaire manier."

Die maatregelen zijn nodig, beklemtoonde de premier. "De Britse variant is dominant geworden in ons land, de viruscirculatie is de hoogste sinds 4 maanden. Het is een globale evolutie die we ook in onze buurlanden zien." (De tekst gaat voort onder de video.)

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onderwijs

Een van de belangrijkste maatregelen die het Overlegcomité genomen heeft, is de bijna volledige sluiting van het onderwijs.

In het lager, secundair en hoger onderwijs worden vanaf maandag alle lessen opgeschort. Er komt ook geen afstandsonderwijs in het lager en secundair onderwijs. Voor de leerlingen in het basisonderwijs houdt dat dus een paasvakantie van drie weken in. In de secundaire scholen waar examens gepland zijn, kunnen die examens wel nog plaatsvinden op school. In de scholen waar geen examens zijn, krijgen die leerlingen dus ook een derde week paasvakantie. 

Ook in het deeltijds kunstonderwijs en volwassenonderwijs worden alle lessen opgeschort.

In het kleuteronderwijs blijven de scholen wel open. Maar Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en het onderwijsveld roepen ouders op om hun kleuters toch thuis te houden.

Voor wie niet in staat is om de kinderen op te vangen wordt er wel opvang voorzien.

Winkels en contactberoepen

De niet-essentiële winkels hoeven niet te sluiten, maar moeten overschakelen op "winkelen op afspraak". Je gekochte spullen afhalen in de winkel, doe je bij voorkeur alleen of met maximaal 1 andere persoon. Die moet dan wel onder hetzelfde dak leven.

Hoeveel mensen tegelijk een winkel binnen mogen, hangt af van de grootte van de winkel, het maximum is op 50 gezet. Gemeentebesturen zullen er ook op moeten toezien dat er geen grote toeloop aan mensen is in de winkelstraten.

Belangrijk om te weten: essentiële winkels mogen wel nog steeds klanten ontvangen. Dat zijn dan bijvoorbeeld voedingswinkels, apotheken, maar ook winkels voor hygiëneproducten, kledingstoffen, bloemen en planten, telecomwinkels en kranten- en boekenwinkels.

Ze waren nog maar een vijftal weken weer aan de slag, maar niet-medische contactberoepen mogen vanaf zaterdag geen klanten meer ontvangen. Het gaat dan onder andere om kapperszaken, schoonheidssalons, massagesalons en tatoeage- en piercingsalons.

Sociale contacten

Ook het aantal sociale contacten dat we buiten mogen hebben, wordt aangepakt. In plaats van met 10 mag je vanaf zaterdag nog maar met 4 buiten komen. Die zogenoemde buitenbubbel was ook nog maar recent versoepeld, maar wordt nu dus opnieuw ingeperkt.

Kinderen tot en met 12 jaar worden hier niet meegeteld. Ook gezinnen groter dan 4 mogen zich samen buiten verplaatsen.

Blijft van kracht: telewerk, reisverbod, ...

Niet-essentiële reizen naar het buitenland blijven nog steeds verboden. Premier De Croo kondigde aan dat de controles aan de grenzen tijdens de paasvakantie opgevoerd zullen worden.

Ook het telewerk blijft verplicht, benadrukte de premier. Hij kondigde ook strengere straffen aan voor bedrijven die te weinig inspanningen leveren om hun medewerkers thuis te houden, zelfs de sluiting van bedrijven is dan mogelijk.

De avondklok wordt niet aangepast. In Vlaanderen en Wallonië blijft ze dus ingaan om middernacht, tot 5 uur 's morgens. In Brussel blijft de avondklok gelden van 22 uur tot 6 uur.

Duur van de maatregelen

De nieuwe maatregelen gaan zaterdag in (maandag voor de scholen) en zullen normaal 4 weken van kracht blijven (het Ministerieel Besluit geldt tot 25 april). Met uitzondering van de sluiting van de scholen. Daar is de einddatum 18 april, het einde van de paasvakantie. De regeringen willen hun belofte nakomen dat alle scholen op 19 april weer volledig kunnen opengaan.

Of ook het reisverbod nog 4 weken van kracht blijft, is niet meteen duidelijk. Eerder was gezegd dat het op 19 april opgeheven zou worden.

Dit blijft mogelijk

Wat de jeugdkampen in de paasvakantie en hobby's van kinderen betreft, komen er geen extra beperkingen ten opzichte van de beslissingen die afgelopen vrijdag zijn genomen. Ook de musea, dierenparken en zwembaden blijven open.

Ook niet-essentiële verplaatsingen blijven mogelijk. Een tweede verblijf opzoeken in eigen land kan dus nog. Net als tripjes in eigen land.

Meest gelezen